19 / 04 / 2024

Önalım hakkının bildirilmesi!

Önalım hakkının bildirilmesi!

Önalım hakkı; Paylı mülkiyette, taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde diğer paydaşların kullanabileceği hakka deniyor. Satış sürecinde önalım hakkının bildirilmesi gerekiyor...



Önalım hakkının bildirilmesi!

Önalım hakkı; Paylı mülkiyette, taşınmazın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini veriyor.


Türk Medeni Kanuna göre, ortaklardan birinin kendi payını satması durumunda, satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi yükümlülüğü bulunuyor. Bu bildirimin noter aracılığı ile yapılması gerekiyor.


Bu bildirim yapılmazsa hak sahibi dava açabiliyor. Bildirim yapılmayan hak sahibi, hak düşürücü süreye de tabi olmuyor. 

Önalım hakkı satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor. 


Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulması gerekiyor.


Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre

MADDE 733.- Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.


Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.


Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir.


Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.


Kullanılması

MADDE 734.- Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.


Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.



Önalım hakkı nasıl engellenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön