25 / 04 / 2024

Orge Elektrik Taahhüt, akıllı çözümler üretiyor!

Orge Elektrik Taahhüt, akıllı çözümler üretiyor!

Akıllı ev ve bina kapsamındaki projelerine ağırlık veren Orge Elektrik CEO & Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevhan Gündüz, "Akıllı ev ve akıllı bina uygulamalarını şirketimizin geleceğinde ve büyümesinde önemli yer tutmasını öngörüyoruz." dedi.



Orge Elektrik Taahhüt, akıllı çözümleri işine adapte ediyor. Orge Elektrik CEO & Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevhan Gündüz, "Akıllı ev ve akıllı bina uygulamalarını şirketimizin geleceğinde ve büyümesinde önemli yer tutmasını öngörüyoruz. Endüstri 4.0 temelinde inşa edilmesi planlanan sanayi tesislerinde de katkı sunabileceğimizi düşünüyoruz" diyor.

 

Akıllı ev ve bina kapsamındaki projelerine ağırlık veren Örge Elektrik Taahhüt, bu işlerin faaliyet alanlarında büyümesini ve gelecekte önemli yer tutmasını hedefliyor. Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre  Orge Elektrik CEO & Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevhan Gündüz, bu kapsamda tüm akıllı ev donanımını ve elektrik kablolamasını yaptıkları Ouasar'ı örnek göstererek gerçek anlamda A sınıfı bir akıllı ev özelliği taşıdığını söylüyor. Endüstri 4.0 temelinde inşa edilmesi planlanan sanayi tesislerinde de katkı sunabileceklerini düşünen buna ek olarak akıllı şehir konsepti özellikle ilgimiz çekiyor.

 

Şirketinizden ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

 

Gündüz Ailesi'nin 1998 yılında kurduğu ORGE Elektrik Taahhüt, 2012 yılında halka açılarak borsada işlem görmeye başlamış, bugün 3,5 milyon metrekareye yakın kapalı alan elektrik "taahhüt işini tamamlamış bir elektrik taahhüt şirketi. Metalüks üstyapı işleri, metrolar ve raylı sistemler, alışveriş merkezleri, sanayi tesisleri ile yüksek kalite toplu konut, iş ve alışveriş merkezleri, üniversiteler gibi farklı inşaat alt sektörlerine dönük anahtar teslimi elektrik taahhüt hizmeti veriyor. Kuruluşunu takip eden yıllarda öncelikle endüstriyel veya konut tipi uygulamalar yapıyordu. Takip eden dönemde Pendorya A.V.M, Prime Mail A.V.M Antakya, Conrad Hotel İstanbul, Evora İstanbul, Kadir Has Üniversitesi, Mall of İstanbul gibi projelerin elektrik taahhüt işlerini yapan şirketin gündemine 2014 yılında metro ihaleleri ve üst segment akıllı binalar da girdi. Kartal-Kaynarca metro hattı projesini 2016 yılı sonunda faaliyete alan şirket, yeni açılan raylı sistem ihalelerinin sonucunu bekliyor. İstanbul'un en akıllı binası olarak değerlendirilen Ouasar İstanbul Projesinin otel bölümü faaliyete geçti, rezidans kısmında çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. Şirketimizin hali hazırda Ouasar İstanbul dışında, Epigue Island Bodrum, The Mandarins Acıbadem, Concord İstanbul, Büyükyalı kompleks projesi ve inistanbul gibi projelerdeki çalışmaları sürüyor.

 

Yeni nesil üretim ve yönetim konusunda şirket olarak yaklaşımız nasıl, bu konuyu şirketinizde nasıl uyguluyorsunuz?

 

Şirketimiz elektrik taahhüt sektöründe faaliyet gösterdiğinden yeni nesil üretime yalnızca bir hizmet sunucusu olarak önemli ilgi duyduğumuz söyleyebiliriz. Şirketimizin başlangıç yıllarında önemli yer tutan sanayi tesisi ve fabrika inşaatlarından kaynaklanan önemli bir tecrübemiz, akıllı sistemlerin son durumuna ilişkin birikimimizi artırdığımız Ouasar İstanbul projesi ile yeni nesil üretim yapmak üzere dizayn edilmesi veya yenilenmesi planlanan sanayi tesislerinde elektrik taahhüt alanda önemli bir rol üstlenme olanağınıza sahip olabileceğimizi düşünüyoruz.

 

Öncelikle bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi, aynı zamanda sektörel ve şirket bazında verimlilik ve istihdam artışı hedefleyen Örge Enstitüyü en kısa sürede hayata geçirmek için var gücümüz ile çalışıyoruz. Enstitü ile sektörümüzde mevcut, hedeflediğimiz büyümede de önemli bir bariyer teşkil edebilecek ara eleman sayısına ve niteliğine ilişkin eksikliği gidermeyi amaçlıyoruz. Enstitü ile hem mevcut çalışanlarımızı hem de hali hazırda işi bulunmayan ancak elektrik taahhüt sektöründe çalışmaya istekli ve yetenekli kişileri, doğrudan projelerimizde uygulamakta olduğumuz ve uygulayacağımız işlerle ilgili olarak eğitmek bu sayede sağlayacağımız verimlilik artışı  ile orta ve uzun dönemde maliyetlerimizde de bir tasarruf elde etmek istiyoruz. Sahibi bulunduğumuz gayrimenkullerin bir kısmını bu işe vakfederek hem teorik hem uygulamalı bir eğitim vermek ve asıl sahada kullanabilecekleri yetkinlikleri bu kişilere kazandırmak arzusundayız.

 

 

Orge Elektrik, işlerinde 'akıllı çözümleri' ne kadar kullanıyor? Nasıl faydasını görüyor?

 

Özellikle akıllı ev, akıllı bina uygulamaları önemli işler yaptığımız, halen de çalışmalarımızı sürdürdüğümüz şirketimizin geleceğinde ve büyümesinde önemli yer tutmasını öngördüğümüz faaliyet alanları. Teknolojiye paralel olarak akıllı evler değişti ve bugün cep telefonlarından idare edilebilir hale geldi. Türkiye'de de dünyaya paralel olarak akıllı ev projelerinde artış görülüyor. Kentsel dönüşüm ile birlikte büyüyen inşaat sektörü, akıllı evlere yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.

 

Özellikle metropollerde akıllı evler tercih ediliyor. Eğer ev kendi iklimlendirmesini yapabiliyorsa, aydınlatmasını ayarlayabiliyorsa, yangın algılama ve uyarı sistemi ile intercom sistemi var ise, bu eve akıllı ev diyebiliriz. Örge olarak bu tanımlamanın daha ötesinde özelliklere sahip Ouasar Kuleleri'ni hayata geçirdik. Tüm akıllı ev donanımını ve elektrik kablolamasını yaptığımız Ouasar gerçek anlamda A sınıfı bir akıllı ev özelliği taşıyor.

 

Ouasar'da uyguladığınız akıllı ev projesini anlatabilir misiniz?

 

Ouasar'daki tüm evler ve otel odaları bir touch pad ile yönetilebiliyor. ister evin duvarında, isterseniz koltuğunuzda otururken touch pad ile her şeyi komuta edebilirsiniz. Touch pad'inizle güvenlik ile konuşurken aynı anda dışarıdan yemek siparişi verebilir ya da çamaşır makinanızı çalıştırabilirsiniz. ûuasar projemizde, pek çok özelliği bir arada bulunduran touch pad'e farklı senaryolar da yüklenebiliyor, isterseniz misafir senaryosu yükleyip misafiriniz geldiğinde salonunuz ışıklarını açıp, yüksek aydınlatma sağlayabilirsiniz. Tatil senaryosu ile buzdolabı hariç tüm evin elektriğini kesmek mümkün, ûuasar'da ev sahibi olanların akıllı ev senaryolarını diledikleri kadar çoğaltabilmeleri mümkün. Herkesin kullanabileceği, dokunmatik ve Türkçe bir akıllı ev programı kullanıyor. Böylelikle her yaş grubunun rahatlıkla komuta edebileceği akıllı ev projesi gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz.

 

Endüstri 4.0 yaklaşımı şirket olarak nasıl görüyorsunuz? Bu alandaki stratejiniz nedir?

 

Öncelikle şirketimizin kamuya açıklanmış şirket sunumlarında en önemli iş geliştirme alanlarından birisi olarak akıllı bina yatırımlarını görüyoruz. Bu anlayış ile inşa edilmesi planlanan projelerin içinde olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu konseptte gerçekleştirilmesini öngördüğümüz İstanbul Finans Merkezi'de önemli iş geliştirme alanlarımız arasında bulunuyor. Son dönemde ûuasar'da, Kartal-Kaynarca Metrosu'nda bahsettiğimiz üzere elektrik taahhüt sektöründe mevcut son gelişmeleri uygulama imkanımız oldu. Bu çerçevede özellikle ÛUASAR projemizdeki akıllı ev uygulamaları ile Endüstri 4.0 dönüşümü gerçekleştirecek veya doğrudan endüstri 4.0 modeline uygun şekilde kurulacak sanayi tesislerinde elektrik taahhüt alanında önemli katkı verebileceğimizi düşünüyoruz. Yine son dönemde, ülkemizin de önemli yatırımlar yapmasını öngördüğümüz "Akıllı Şehir" konseptinde şehir dönüşümleri ve/veya kurulumları da ilgimizi çekiyor.

 

Yine ülkemizde her tür atıktan enerji elde edinilmesine dönük ulusal ve yerel yönetim bazında regülasyon ve teşvik birliği ve sistematikliği sağlanmasına dönük önemli bir dönüşüm beklentimiz bulunuyor, bu konuda şirketimizin önemli bir know-how'ı bulunmakta uygun projelerde yer alma konusunda yenilenebilir enerji alanında imkan olduğunda ülkemize bu manada katkı vermekten de memnun olacağımızı ifade edebiliriz.

 

YENİ NESİL ÜRETİM VE YÖNETİM STRATEJİLERİ

 

Yeni nesil yönetim konusunda uygulamalarımızdan birisi tüm paydaşların sürekli eşitve doğru bilgi paylaşımına dayanan kurumsal yönetim bileşeni kamuyu aydınlatma yaklaşımımız. Bir diğeri işverenlerimizin değişen taleplerine doğru zamanında eksiksiz cevap vermemizi sağlayan yatay bir hiyerarşiye dayalı yalın yönetim anlayışımız. Yine önemli bir uygulamamız eğitime yatırım yolu ile çalışan aidiyeti ve sürekliliğini sağlamaya yönelik kurumsal sosyal sorumluluktemelli eğitim çalışmalarımız. Bunu yanı sıra tüm uygulamalarımızda işverenlerimizi ve yatırımcılarımızı yönlendirmeye çalıştığımız enerji tasarrufu ve çevresel negatif dışsallıkları en aza indirmeye dönük sürdürülebilirlik çalışmalarımızı örnek verebiliriz.


Geri Dön