25 / 04 / 2024

Orhan Koral: 'Arsa' yatırımda güvenli liman oldu!

Orhan Koral: 'Arsa' yatırımda güvenli liman oldu!

Bilkent Holding'in Tepe İnşaat, Tepe Home (Mobilya), Bilkent Otel şirketlerinin Grup Başkan Orhan Koral, gayrimenkul maliyetlerindeki artışın konutta geri dönüşleri ortalama 26-27 yıla çıkardığını söyledi.



Bilkent Holding'in Tepe İnşaat, Tepe Home (Mobilya), Bilkent Otel şirketlerinin Grup Başkan Orhan Koral, başta arsa olmak üzere konut maliyetlerindeki yüksekliğin, bu alanda geri dönüşleri ortalama 26-27 yıla çıkardığını söyledi. Koral, bu yüzden konutun eskisi gibi yatırım aracı olmaktan çıktığını belirtirken, fiyatin aşağı doğru inmesi için imarlı arsa arzının artırılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de arsa maliyetlerinin yüzde 373 ile çok yüksek oranlarda oldugunu belirten Koral, bir süre önce ABD'de aldıkları arsanin proje içindeki maliyetinin sadece yüzde olduğunu bildirdi. Koral, inşaat deyince akla ilk olarak çimento ve demir gelmekle birlikte, arsa fiyatlarının etkisinin bunlardaki maliyete göre daha yüksek olduğunun altını çizdi.

"Konutun ihracat kalemi sayılması için arsa maliyetleri düşürülmeli"

Gayrimenkulün ihracat kalemi haline gelmesi için arsa maliyetlerinin yüzde 10-25 bandina çekilmesinin şart olduğunun belirten Koral, bir projenin 5 yılda tamamlanabildiğini kaydederek, "Bu maliyetler, inşaatı gayrimenkul geliştiricileri için ticari bir iş olmaktan çıkarmaya başlıyor. Arsa sahiplerinin, geliştirici ve müteahhit bulmakta zorlandığı bir döneme giriyoruz" dedi.

Hasılat paylaşımı ve fiziksel paylaşım modellerinin artış geliştiriciler için cazip olmaktan çıktığına vurgu yapan Koral, risk paylaşımlı başka iş modellerinin geliştirilmesi gerektiğini aktardı. Arsa maliyetlerinin düşmesi için imarlı arsa arzının artması gerektiğini belirten Koral, kur artışının özellikle lüks inşaatların mekanik/elektrik maliyetlerini yükselttiğini vurguladı. İmarlı arsa sayısı arttıkça fiyatlarında aşağı doğru ineceğini dile getiren Koral, malzemelerde enflasyon seviyesindeki fiyat artışının tolere edilebildiğini ancak gerek malzeme gerekse arsa fiyatındaki artışın satış fiyatlarına da yansıtıldığını bildirdi. Bilkent Holding'de grup başkanı olduğu üç şirketin faaliyetlerini değerlendiren Koral, Tepe İnşaat'ın konut kredisi faizinin düştüğü dönemde ciddi ivme yakaladığını, faizin tekrar yükseldiği dönemde ise rutin satış sürecine girdiklerini aktardı.

"Konut yatırım aracı olmaktan çıktı"

Buna rağmen konut arzında çok artış olduğunu söyleyen Bilkent Otel şirketlerinin Grup Başkanı Orhan Koral, konutun yatırım aracı olmaktan çıkması sebebiyle mevcut satışların kendi evine sahip olmak isteyenlere yapıldığını kaydetti. Koral, yatırım amaçlı talepteki daralmanın, maketten satışı da çok azalttığını dile getirdi. Bilkent Otel'in gerekligüvenlik önlemlerini alarak faaliyetlerini sürdürdüğünü bildiren Koral, mobilyadaki KDV oranının düşürülmesinin ise Tepe Home'un satışlarını iyi seviyeye getirdiğini söyledi. Koral, Halen Ankara'da hasılat paylaşımı metoduyla yaptıkları ortaklı bir konut projesi olan Park Mozaik ve İstanbul'da kendi arsaları üzerine yaptıkları Tepe Aura projesinin satışının sürdüğü bilgisini verdi.

Arsalara Kovid-19 dopingi! Fiyatlar yüzde 35 arttı!

Arsa fiyatları yüzde 21, arazi fiyatları yüzde 25 arttı!


Geri Dön