19 / 04 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ortaklığın giderilmesi davasını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Ortaklığın giderilmesi davasını kendimiz avukatsız yürütüyoruz. Keşife gidildiğinde şiddetle karşılaşma ihtimali var. Jandarma bölgesi olduğu için jandarmadan tedbir talep edebilir miyiz?" sorusunu yöneltti.

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Tamer Heper, okuyucusunun sorduğu soru için verdiği yanıta "Bu ve buna benzer olaylarda şiddet görme ihtimalinden söz edildiği olmaktadır. Hatta bırakın keşif mahallini duruşma salonunun kapısında bile karşılıklı şiddet olaylarına rastlandığı görülmektedir" ifadelerini kullanarak başladı. 

"Oysa akıllarda kalması gereken husus şudur: Mahkemeye yansımış bir olayda, karşılıklı anlaşamayan en az iki kesim vardır" diyen Tamer Heper, şunları kaydetti:

"Bu kesim, sanki ‘biz anlaşamıyoruz, tarafsız bir hukuk kurumu olan mahkeme bizim olayımızı hukuk çerçevesinde sulhen halletsin’ anlamında mahkemeye başvurmuş demektir. Yani mahkemeye başvurmak bir ihtilaf kaynağı değil, ihtilafın adalet çerçevesinde hallini gerçekleştirme çabası olarak görülmelidir. Bir ihtilafın tarafsız bir mahkemece halledilmesi, yıllarca sürecek bir ihtilaftan çok daha iyi değil midir? İşte mahkemeleri bu açıdan gördüğümüzde, dava açılmasını makul karşılarız. Ancak bugün dava açmak bir kesim tarafından sanki bir hakaretmiş gibi algılanıyor. Bu yanlışı düzeltmemiz lazım. Nitekim okuyucumun sorusu da işte bu çerçevede algılanmış bir ihtilaf"

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?

*****

Ortaklığın giderilmesi davasının, ortak olunan bir gayrimenkulde, ortakların anlaşamayarak o gayrimenkulden edinilmesi mümkün faydayı elde edemeyiş sebebi ile bir çözüm bulunması isteği olduğunu belirten Heper, "Dolayısı ile bunda bir tarafın diğer tarafa saldırması mantık dışıdır ama ne yazık ki rastlanmayan bir olay değildir.

Peki keşif sırasında böyle bir risk var ise ne yapılır? Keşif, mahkeme heyeti olarak mahallinde yerine getirilir ve duruşma salonunda yapılan duruşma hükmündedir. Yani duruşma kuralları uygulanır. Keşfi hakim yönetir, keşif esnasında yapılması gereken tespit dışında müdahalelere izin verilmez. Şayet okuyucumun sorduğu türden bir risk var ise güvenlik kuvvetlerinden, mahallinde güvenliğin sağlanması talep olunur ve bu talep yerine getirilir. Ancak bu hususta da hakimin karar verip önlem talep etmesi lazımdır. Okuyucum istemini hakime bildirecek ve hakim gerekli görür ise güvenlik güçlerinden ortamda sükunun sağlanması için talepte bulunacaktır." açıklamasında bulundu.

Çocuklar mirastan çıkarılabilir mi?

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?


Geri Dön