28 / 03 / 2024

Osmanlı tapusu geçersiz mi?

Osmanlı tapusu geçersiz mi?

Osmanlı tapusu geçersiz midir? Osmanlı tapusu geçerliliğini yitirdi mi? Osmanlı tapusu, kadastro kanununa mı takılıyor? Osmanlı tapusu tapu kaydı geçersiz midir? İşte Osmanlı tapusu geçersiz mi? sorusunun cevabı...



Osmanlı tapusu geçersiz mi?


Tapu ve Kadastro 11. Bölge Müdürü Erdoğan Büyükboyacı, Osmanlı tapularıyla ilgili olarak 10 Şubat 2014'te şu açıklamayı yaptı; 


"Zaman zaman vatandaşlarımız sandıklarının köşesinde saklanmış, dedelerinden kalma Osmanlı tapuları buluyorlar. Vatandaşın nezdinde buldukları tapu kıymetli. Çünkü Osmanlı döneminde tüm gayrimenkullerin bir tapu kaydı yok. Genellikle kıymetli arazilerin tapusu çıkarılmış. Dedelerinden kalma Osmanlı tapularını bulan vatandaşlarımız bir umut ve heyecanla bize geliyorlar. Halbuki bu tapu kayıtlarının pek çoğu hukuki geçerliliğini yitirmiş. 


Çünkü kadastro kanunu bir tasfiye kanunu niteliğindedir. Belki bilmediği bir mülk vardır bir yerlerde düşüncesiyle tapu dairesine gelen vatandaş üzüntüyle ayrılıyor. Türkiye genelinde büyük bir oranda taşınmazların tapularını yeniledik. Olmayanların da tapularını verdik. Kayseri'de tapulanması yapılmayan gayrimenkul neredeyse kalmamış durumda. Bu sebepten bunların çoğu hukuki anlamda geçersiz. Biz kadastro çalışmaları sırasında o tapu kaydını hiç değerlendirmemişsek, unutulmuşsa, gözden kaçmışsa bunlar hukuki açıdan yeniden değerlendirilebilir. Ancak bugüne kadar müjdeli haber verdiğimiz olmadı."


Büyükboyacı, vatandaşların getirdikleri tapuların 150 yılı aşkın bir tarihi olmasına rağmen, sağlam şekilde muhafaza edildiğini, bunun da eskiden bu yana tapu belgelerine büyük önem verildiğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.


Geri Dön