25 / 04 / 2024

Osmanlı'nın Ahlat'taki ilk camisi ibadete açıldı!

Osmanlı'nın Ahlat'taki ilk camisi ibadete açıldı!

Ahlat Müftüsü Zahit Demirel'in AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sahil Kalesi'nde 1584 yılında Ahlat taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün başlattığı restorasyon çalışmasıyla ibadete açıldı.



Bitlis'in Ahlat ilçesi Van Gölü sahilinde Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan Sahil Kalesi, 429 yıl sonra tekrar ibadete açılan İskender Paşa Camisi ile inanç turizmine de katkı sunuyor.


Kale içerisinde 1584 yılında Ahlat taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından retore edilerek tekrar ayağa kaldırıldı.


Restorasyonun tamamlanmasıyla yeniden ibadete açılan tarihi cami, Osmanlı döneminde ilçede inşa edilen ilk cami olma özelliğiyle önemli bir değere sahip.


Ahlat Müftüsü Zahit Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin, mimarisi ve yapıldığı dönem itibarıyla Ahlat için büyük önem taşıdığını söyledi.


İskender Paşa Camisinin geçen yıl itibarıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alındığını ve çalışmanın tamamlanmasıyla ibadete açıldığını vurgulayan Demirel, yapılan retorasyonla camideki mimari dokunun da ortaya çıktığını ifade etti.


Demirel, ilçedeki ilk Osmanlı eseri olan caminin baştan ayağa yenilendiğine değinerek, "Cami tam manasıyla ibadete açıldı. Bu camide ibadet edip namaz kılmak bizlere haz veriyor. Biz istiyoruz ki bu camimiz beş vakit ibadete açık olsun. Vatandaşlar camiyi ziyaret edip burada namaz kılsınlar. Hep birlikte bu gibi tarihi yerlere sahip çıkalım ki yüzyıllarca ayakta kalsın" dedi.


Ahlat taşından yapılan caminin bu özelliğinden dolayı yazın serin, kışın sıcak olduğuna dikkati çeken Demirel, 600 kişi kapasiteli camiye vatandaşların da her mevsim ilgi göstermesini arzu ettiğini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön