28 / 03 / 2024

Otomotivde fiyatların yükselmesi kaçınılmaz

Otomotivde fiyatların yükselmesi kaçınılmaz

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil piyasasını değerlendirdi. Pazarın ağustos ayında, 2021 senesinin aynı dönemine göre yüzde 13’e yakın bir düşüş yaşadığını belirten Erkoç, daralmanın önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi.



Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ikinci el otomobil pazarında 2022’nin Ocak ve Ağustos döneminde geçen senenin aynı aylarına göre yüzde 21,18 oranında yukarı yönlü bir değişim oldu. Ancak temmuz ve ağustos aylarında daralma yaşandığını söyleyen Erkoç, “2021’in Ağustos ayında 549 bin adet olarak gerçekleşen satışlar, 2022’nin aynı ayında yüzde 12,92 oranında bir düşüşle birlikte 478 bin 53 adet olarak gerçekleşti. Piyasalar neredeyse durma noktasına geldi.” şeklinde konuştu.

Pazardaki durgunluğun çok sebebi olduğuna işaret eden Erkoç, açıklamalarında şunları kaydetti:

“Üretimde ve lojistikte yaşanan sorunlar devam ediyor. Korona virüs salgınından sonra markaların tam kapasite çalışmaması arzda yaşanan sorunların artmasına neden oldu. Geçtiğimiz günlerde bazı markalar da dünya genelindeki birkaç fabrikasını kapattığını ya da küçülmeye gideceğini açıkladı. Markaların üretimde kısıtlamaya gideceklerini belirtmesi gösteriyor ki arz talep dengesinde yaşanan makas daha da fazla açılacak. Bu da fiyatlardaki artışı da yanında getiriyor. Maliyet artışları sebebiyle artan fiyatların yanı sıra, döviz kurunun dalgalı durum, banka kredilerine ulaşmada yaşanan güçlükler ve vade sayılarının az olması da pazardaki daralmanın ana sebeplerinden. Bu sebeplerden ötürü önümüzdeki aylarda da daralmanın devam edeceğini, bununla beraber fiyatların çok daha yükseleceğini öngörüyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ihtiyaçlarını ileri tarihlere ötelememelerini ve bu dönemde karşılamalarını öneriyoruz. Çünkü önümüzdeki süreçte araç fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz.”


Geri Dön