28 / 03 / 2024

Otopark sorununa okul çözümü!

Otopark sorununa okul çözümü!

Okulların bahçesinin altlarının otopark olması projesinin çok doğru bir çözüm olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Otopark meselesi aslında büyükşehirlerimizin belalı bir sorunu haline gelmeye başladı" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Mehmet Özhaseki büyükşehirlerin belalı sorunu olan otopark hakkında da açıklamalarda bulundu. Özhaseki, binalar için hazırlanan otopark yönetmeliğine ilişkin bir soru üzerine "Otopark meselesi aslında büyükşehirlerimizin belalı bir sorunu haline gelmeye başladı. Herkes bu konuda sıkıntılı."dedi. 

Dünyada ciddi tedbirler alınıyor

Bakan Özhaseki, dünyada da otoparkla ilgili ciddi tedbirler alındığını söyledi. Özhaseki sözlerine şu şekilde devam etti; 

"Biz bir taraftan otopark yasasını değiştirirken bir taraftan da tabi ki ileride doğabilecek bütün sorunları düşünerek bir yönetmelik hazırladık. Belli başlı prensipler şunlar. Her bir otopark için her müteahhit ya da şahıs, bina yapmadan bir otopark göstermek zorunda. On dairelik bina yapmışsa aşağıda 10 araçlık otopark göstermek zorunda. Yer olmazsa, görünmemesi şartıyla yerin altına inebildiği kadar serbest. Otoparkı imardan saymıyoruz. İki komşu bahçelerini birleştirip otopark yapabilirler. Çarşı içerisinde birisi, otopark sorununa çözüm bulmak için parselini yıkıp, otopark yapıp kendisi de otoparkı çalıştırabilir. Daha önceden bunun için plan tadilatları gerekiyordu. Belediyeye gittiği zaman zorlaştırıyorlardı."

Okul bahçelerinin altı otopark olsun

Bakan Özhaseki, okulların bahçesinin altlarının otopark olması projesi sayesinde büyükşehirlerde hem mahallelerin rahatlatılacağını hem de okullara bir gelir temin edileceğini söyledi. Özhaseki, "Bana göre çok doğru bir çözüm. Hem okullara gelir olur hem de mahallenin tamamının sorununu çözer." dedi. 

Söz konusu projenin öğrenciler üzerinde oluşturabileceği etkilere ilişkin eleştirilerin hatırlatılmasına Özhaseki, "Okul idaresinin uygun görülen yerlerde buna izin vermesi lazım. Bazen öyle olur ki bahçe çok müsait değildir, çocukların gireceği yerde otopark girişleri birbirine karışıyordur, yapılamaz." karşılığını verdi. 

Okul bahçesinin altına iki kat otopark 

Hafta içi de bu projenin uygulanabileceğini ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, "Yerin altına iniyorsunuz zaten. Okulun bahçesini kullanmıyorsunuz. Çocuk bahçede oynuyor. Okulun altına iki kat yapabiliyor. Yer var. Niye olmasın?" diye konuştu. 

Özhaseki, tatil zamanlarında akşam saatlerinden sonra okul idareleri uygun görürse bahçelerini otopark gibi kullanmalarına izin verdiklerini ifade etti. Zaman zaman buna eleştirilerin yöneltildiğini anımsatan Özhaseki, ancak çarşı içerisinde olan, konutların az olduğu yerlerdeki okulların, bahçelerini akşam saatlerinde, gelir elde etmeleri karşılığında kullandırmalarında mahsur olmayacağının altını çizdi.


Geri Dön