25 / 04 / 2024

Otopark Yönetmeliği resmen değişti!

Otopark Yönetmeliği resmen değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği resmen değişti. İşte yönetmelikte yapılan o değişiklikler...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği resmen değişti. İşte bugünkü 31434 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler...

Yönetmelikte ‘her daireye bir otopark’ zorunluluğu bulunuyordu. Sektör temsilcileri ise her arsa yapısında bunun mümkün olmadığını, getirilen bu zorunluluğun kentsel dönüşüm sürecini zorlayacağını söylemişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sektörün tüm taraflarının taleplerini dinleyerek yönetmelikte bazı değişikliklere gitti. Yapılan bu değişikle her yapı alanı için farklı formüller geliştirilecek otopark yapılmasında engeller kaldırıldı. Hazırlanan yeni taslağa göre bundan sonra daire veya dükkan büyüklüklerine göre otopark alanı yapılacak. 

Otopark Yönetmeliği resmen değişti!

Her 3 daire için en az 1 otopark şartı

Parselinde otopark yapamayan yapılar için de 1000 metre yarıçapındaki başka bir alanda otopark yeri temin edebilme imkânı sağlanacak.

Otopark Yönetmeliği resmen değişti!

80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirildi. Dükkân, mağaza, banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde düzenlendi.

Otoparkın bina bodrumunda karşılanması zorunluluğu kaldırıldı. Değişen yönetmelikle talebe göre binanın bodrumunda ya da parsel arka, yan bahçesi veya ön bahçesinde veyahut bu bahçelerin altında öncelik olmadan karşılanabilmesi hükmü konuldu.

Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak biçimde revize edildi.

Otopark Yönetmeliği resmen değişti!

Bitişik bahçelerin ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkanı da getirildi. Komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin muvafakati halinde bitişik durumda olan bahçelerin, aradaki duvar kaldırılmak suretiyle ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkanı getirildi.

Asgari zorunlu otopark adedi 20 den fazla olan yeni inşa edilecek binalarda 1 Ocak 2023'e kadar en az yüzde 2 oranında bu tarihten sonra ise yüzde 5 oranında elektrikli araç park yeri düzenleme şartı da getirildi. Alışveriş merkezi ve bölge otoparklarında ise bu oranlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar yüzde 5 bu tarihten itibaren ise yüzde 10'a çıkarıldı. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren ise ayrıca, 30 bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerinde yapılacak elektrik şarj istasyonlarının en az birinin, 70 bin metrekare üzeri AVM'lerde ise en az 2'sinin hızlı şarj özellikli olması zorunluluğu da getirildi.
 

Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön