23 / 04 / 2024

Pandemide fabrika kiraları uçuşa geçti!

Pandemide fabrika kiraları uçuşa geçti!

Koronaviris salgını sonrasında müstakil ev ve villalara artan ilgiden sonra fabrikalarda da yaşandı. Özellikle iç taleplerde artan yer atışı nedeniyle  fabrika kiraları yüzde 55 arttı.



Pandemi sonrasında gayrimenkul tercihleri büyük ölçüde değişirken bir değişiklik de ilginç bir alanda yaşandı. Yenişafak'tan Kenan kalabalık şehirlerden kaçmak isteyenler nedeniyle müstakil evlerde fiyat artışı yaşanırken bir başka artış da fabrika fiyatlarında yaşandı. 

Ciddi talep bulunuyor

Büyükşehirde gayrimenkul kira artışların en çok fabrikalarda olduğunu söyleyen  Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, imalat sektöründe yer talebinin  ve iç talepteki artışın kira fiyatlarını etkilediğini söyledi. 

Pandemide fabrika kiraları uçuşa geçti!

İstanbul'da yüzde 50'den fazla arttı

Fabrika kiralarında en yüksek artışın megakent İstanbul'da olduğunu söyleyen Akdoğan, burada yüzde 55 artış yaşandığını söyledi. İstanbul'u yüzde 53 ile  Ankara  ve yüzde 40 artışla  İzmir  takip etti. 

Ofislerde kiralar azalıyor

Koronavirüs salgınında uzaktan çalışmanın artmasıyla ofis kiraların azaldığını söyleyen Akdoğan şu açıklamalarda bulundu: 

“Örneğin İstanbul’da 22-TL/m2 fiyat ortalaması ile son bir yılda kira artışı yüzde 27 seviyesinde oldu. Lakin önümüzdeki 6 ay için tahminler düşüşe işaret ediyor. Özellikle dövize göre kira bedellerinin gerilediğini bile ifade edebiliriz. Ankara’da ise ofis kiralarında son bir yılda yüzde 17 seviyesinde bir gerileme oldu ve kira ortalaması 23-TL/m2 seviyesine kadar düştü. İzmir’de de benzer şekilde plaza kiraları 16-TL/m2 seviyesi ile sabit kalırken, ofis kiraları sadece yüzde 10 yükselerek 24-TL/m2 ortalamasına ulaşabildi”

Pandemide fabrika kiraları uçuşa geçti!

Kiralık rezidans fiyatları yüzde 34 arttı 

Megakent İstanbul'da rezidans fiyatlarına bakıldığında son bir yıl içerisinde fiyatların yüzde 34 arttığına dikkat çeken  Akdoğan, metrekare ortalama fiyatının 50 TL olduğunu bu da 100 metrekare rezidans ofis için 5 bin TL kira bedeline ulaşıyor. 

Müstakil evlerin kiraları patladı 

Koronavirüs salgını nedeniyle müstakil evlere olan talebin büyük oranda arttığını söyleyen Akdoğan,  “Müstakil evlerde kira artışı son bir yılda yüzde 48 seviyesinde gerçekleşerek fiyat olarak 42-TL/m2 seviyesine yükseldi. Apartman dairelerinde ise 23-TL fiyat ortalaması ile kiralar son bir yılda yüzde 26 arttı” dedi. 

Pandemi fabrika ve ofis kiralarını nasıl etkiledi? 


Geri Dön