29 / 03 / 2024

Parsel bazlı yapılaşmaya neşter vurulacak!

Parsel bazlı yapılaşmaya neşter vurulacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarpık kentleşmenin önüne geçiyor. İlk neşter kişiye özel düzenleme anlamına gelen parsel bazlı dönüşüme atılacak. Bu kapsamda mahalle kültürü yeniden yaşatılacak.



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehirlerin yeteri kadar betona boğulduğunu belirterek kentsel dönüşüm için yol haritasını belirledi. Yeni Şafak Gazetesi'nden Mine Açar'ın haberine göre; bu vizyonla çizilen yeni haritada bulunan dönüşümün satır araları incelendi. 

PARSEL DEĞİL ADA BAZ ALINACAK

Yeni haritada parsel bazlı dönüşüm engellenecek. Yenilenmeyi vizyoner bakış açısından çok uzak, yık ve yeniden yap anlayışıyla hayata geçiren müteahhitler ve buna izin veren belediye başkanları yeni dönemde bunu yapamayacak. Çünkü Başkan Erdoğan, artık kişiye özel düzenlemede yer alan parsel bazlı değil ada bazlı imar anlayışının her yerde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ediyor. 

MAHALLE KÜLTÜRÜ DAHA ÇOK ÖNE ÇIKAR

Yeni anlayış kapsamında komşuluk ilişkileri güçlenecek. Konuyla ilgili de somut adımlar atıldı. Komşuların birbirini tanıyıp selam verdiği mahallede dönüşüm için  TOKİ  devreye girecek. Bundan sonra yapılacak yeni projelerde konut alıcısı duvarlarla örülü bir yaşamdan çıkacak. TOKİ'de dükkanların, kafelerin, dinlenme alanlarının, park ve ibadet alanlarının olduğu az katlı yatay bir mimaride konutlar inşa edilecek.

ŞEHİR PLANCILARI DEVREYE GİRECEK

2023 yılına yeni dönem belediyecilik anlayışıının yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Erdoğan’ın şehircilik vizyonunda şehir plancılarının da önemi ortaya çıkıyor. Yeni dönem belediyecilik bütüncül yaklaşımla hayata geçiriliyor . Planlı şehirleşmede yeniden kurgulanan akıllı ve çevreci şehirlerin içinde yaşayanların da mutlu, huzurlu ve güven içinde olmaları sağlanacak. Sonuç olarak belediyecilikte mimaride çok farklı bir süreci yakalamak istiyorsak, yapılaşmayı nasıl yapacağımızın üzerinde durmak ve şehir plancılarıyla çalışılmıyor.

AJANDADA YER ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyoner bakışı, yarın İstanbul’da yapılacak büyükşehir belediye seçimleri öncesinde başkan adaylarının da ajandasına giriyor. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, şehrin nefes alması için 20 tane yeşil koridor projeleri olduğunu sözlerine ekledi. İstanbul’un derelerinden oluşan bu koridorlar Silivri’den Pendik’e kadar sürüyor. Bu kapsamda 37 milyon 500 bin metrekare ilave yeşil alan kazanılacak. Derelerin çevresinde yürüyüş alanları, bisiklet alanları, piknik alanları bulunacak. Bu alanlardan da yatayda millet bahçelerine geçiş olacak. Her mahallede 200 metre mesafede bir çocuk parkı olacak. Sonra semt parkları, millet bahçeleri bu koridorlarla uyumlu olacak. Kuzey ormanlarına erişimi bu koridorlarla sağlanacak. Dikey yapılaşmadan da uzak bir mimari anlayış benimsenecek. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nun dönüşüm ile ilgili ajandasında ise kentsel dönüşüm fonu oluşturulması bulunuuyor.

Plansız belediye yolunu şaşırır

Satır aralarını okumaya çalışıp yeni haritada planlı belediyecilik anlayışının da öne çıkması planlanıyor. Hatta bu konu haritanın olmazsa olmazları arasında bulunuyor. Çünkü Başkan Erdoğan, planı olmayan belediye başkanlarını rotası olmayan gemilere benzetiyor ve bu tür belediyelerin rastgele savrulmaya mahkum olduğunu ifade ediyor. Bu kapsamda yeni dönemde belediye başkanları yıllık ve 5 yıllık planlarını yaparak şehirlerin akıllanması planlanıyor.

Yeterliliği olmayana dönüşüm izni yok

Kentsel dönüşümle ilgili yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmelik kapsamında, kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli işletmeler iş yapabilecek. Buna göre gerekli dönüşümde mağduriyetler sona erecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili yeni yönetmelik yayımlandığını söyleyerek, artık kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli işletmelerin iş yapabileceğini kaydetti. Bakan Kurum, kentsel dönüşüm işletmeleri, yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 10’u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları kaydıyla bu işlerde yer alabilecek. Kurum, “Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek ve elzem olduğunu düşündüğümüz kentsel dönüşümün de hızla tamamlanmasını sağlamak” diye konuştu.

EYLEM PLANI AÇIKLANACAK

Çok kısa sürede bakanlık olarak 5 yıllık kentsel dönüşüme ilişkin eylem planını açıklayacaklarını söyleyen Kurum, şu açıklamalarda bulundu: “İl il, ilçe ilçe hangi noktalarda hızlı şekilde dönüşüm yapmamız gerektiğine ilişkin ve aynı anda 50 bin konutu baz almak suretiyle bu kentsel dönüşüm seferberliğini başlatacağız. Kentsel dönüşümde üç temel kıstasımız var. Birincisi yerinde dönüşüm. İkincisi gönüllü dönüşüm. Üçüncüsü de hızlı dönüşüm. Bu 3 temel kıstas çerçevesinde yatay mimari esaslı, sosyal altyapısı tamamlanmış, sosyal techizatı projesinde barındıran, içinde millet bahçeleriyle parklarıyla bir bütün halinde projemizi gerçekleştirmek istiyoruz. İstanbul’un 39 ilçesinde acil öncelikli alanların tamamında kentsel dönüşüm projelerini belediye başkanları ve vatandaşları da yanımıza alarak gönül birliği içerisinde yapmak istiyoruz.”


Geri Dön