26 / 04 / 2024

Pekerler İzmir'e 10 yılda 10 milyar TL yatırım yapacak!

Pekerler İzmir'e 10 yılda 10 milyar TL yatırım yapacak!

Konut sektörünün iddialı bir oyuncusu olmayı planlayan Pekerler Grubu, bu konuda İzmir ve çevresine odaklanmış, Grup, ilk yatırımına 2.2 milyar TL'lik Allsancak projesiyle başlıyor.



Bugüne kadar hastane, alışveriş merkezleri, ticari binalar, eğitim kompleksleri, sanayi tesisleri, altyapı işleri, otoyol ve tünel gibi projelerde yer alan Pekerler Grubu,  İzmir  Alsancak’ta 2.2 milyar TL’lik konut yatırımıyla bu alanda da iddialı olduklarını gösteriyor. Pekerler İnşaat Genel Koordinatörü Özgür Peker, “Özellikle sektörümüzde, gerçekleştirilmesi en zor projeler arasında yer alan hastane inşaatlarındaki başarımızla tanınıyoruz. Bir cerrah hassasiyeti ile gerçekleştirdiğimiz bu alandaki tecrübemizi, konut inşaatlarına da taşımaya hazırlanıyoruz” diyor. İzmir’e önümüzdeki 10 yıl boyunca 10 milyar TL yatırım yapmayı planladıklarını belirten Özgür Peker Fortune Turkey’den Ayfer Yıldız’ın sorularını yanıtladı.

Pekerler Grubu bugüne kadar hangi işlere imza attı?
Pekerler Grubu’nun temelleri Bitlis’te 1957 yılında, rahmetli dedem Hasan Peker tarafından atıldı. Doğu Anadolu Bölgesinde okul, köprüler . ve çeşitli sanat yapı işleri başta olmak üzere * çeşitli inşaat projeleri üstlenen dedem, Bitlis’teki inşaat işlerini amcam ve babama devrederek onların da mesleğe başlamalarına vesile oldu. Şirketimiz, 1986 yılında Ankara’ya taşınmasıyla beraber bugünkü unvanı olan Pekerler İnşaat’ı aldı. Bugüne kadar pek çok alt yapı ve üst yapı projesine imza attık. Asıl kırılma noktası 1990’lardan sonra Milli Savunma Bakanlığı projelerine başlamamızla oldu. Şirket için dönüm noktası 1998 yılında GATA Kardiyoloji Hastanesi’nin yapımıydı. Bu bizim için hastane işinde uzmanlaşacağımız uzun soluklu bir yolculuğun ilk adımıydı. Bugüne kadar 35’e yakın hastane yaptık.

Grup olarak bugüne kadar hastaneler, alışveriş merkezleri, ticari binalar, konut kompleksleri, üniversite kampüsleri, eğitim kompleksleri, spor kompleksleri, sanayi tesisleri, altyapı işleri, istinat yapıları, otoyollar, tüneller, viyadükler, restorasyon işleri ve sosyal tesislere inşaat işlerinde yer aldık. Kendi alanımızda sektörümüzün öncüleri arasında olduğumuzu söyleyebilirim. Son 20 yılda hayata geçirdiğimiz projelerin toplam yatırım hacmi 6 milyar 800 milyon TL. Toplam çalışan sayımız ise 1800 civarında.

Şu anda devam eden işlerinizin büyüklüğü nedir?
Devam eden projelerimizin hacmi ise 3 milyar 500 milyon TL. 2017 yılı itibariyle yıllık iş hacmimiz 520 milyar TL.

İzmir'de 2.2 milyar TL’lik bir projeye başlayacaksanız. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?
Bu yıl İzmir’de hayata geçireceğimiz 2.2 milyar TL’lik Allsancak Projesi ile konut sektörünün iddialı oyuncularından biri olma yolunda önemli bir adım atıyoruz. Emlak Konut GYO ile Pekerler Grup bünyesinde faaliyet gösteren Pekintaş Yapı & Burakcan İnşaat’ın iş ortaklığının ihalesini kazandığı Allsancak Projesi, tarihi Alsancak Garı’nın tanı arkasında, Alsancak Stadyumu’na komşu olan eski Tariş fabrikalarının olduğu araziyi kapsayan, birbirine komşu 5 parselden, toplam 78,500 metrekarelik bir alanda kurulacak. Çocukların trafik korkusu olmadan dışarıda oynayabileceği, yeşil alanların olduğu, eğitim ihtiyacının karşılandığı, tüm İzmirlilere açık olan bir tabiat parkının bulunduğu, yeme, içme ve alışveriş mağazalarının yer aldığı, insanların güven içerisinde yaşayabileceği, site içerisinde yer alacak Allsancak Projesi, bölgede bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük inşaat projesi olacak. Önümüzdeki dönemde konut sektörünün de iddialı oyuncularından biri olmak istiyoruz. Bu uzun soluklu yolculuğun ilk adımını İzmir’de atıyoruz.

Neden İzmir? Anadolu kökenli şirketler genelde atılımlarını İstanbul ile yaparlar...
Türkiye’de önümüzdeki beş yıl içinde büyük bir kentsel dönüşüm bekleniyor. İzmir geçtiğimiz yıllarda İstanbul,  Ankara  gibi diğer büyük şehirlere kıyasla, kentsel dönüşüm anlamında daha az yol aldı. Bu yönüyle İzmir’in önümüzdeki dönemde büyük bir potansiyel taşıdığım düşünüyoruz. İzmir yaşayan bir şehir... Üstelik İzmir’i sadece İzmirliler değil tüm Türkiye çok seviyor. Farklı şehirlerden göç alıyor. Bir yerleşme noktası haline gelmeye başladı. İnsanların yeni yerleşim yerleri alanlarını sorduğunu, ev arayışında olduğunu gözlemliyoruz. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda yaşanacak bu dönüşümden İzmir’in çok daha fazla pay alacağını, İzmir dışından da kente bir yönelim olacağını düşünüyoruz.

İzmir değerli, büyüyecek ve gelişecek. Burası illaki dönüşecek ve bütün dikkatleri üzerine çekecek. 2019 otoyolu bittiği zaman üç saatte İzmir’de olacaksınız. Büyük iller büyükşehirler birleşiyor. 2023 Ankara - İzmir hızlı tren hattı da sınırlan kaldıracak. Bu ulaşım hatlarıyla beraber İzmir’in önümüzdeki 10 yıl içinde muazzam bir kalkınma hedefi ortaya konulacak. İzmir henüz istenen seviyeye gelmedi. Bu projede Emlak Konut’un da olması bölgenin kalkınmaya yüz tuttuğunun da habercisi. Kentin dokusuna uygun bir mimari anlayışıyla yeniden şekillenen İzmir, sadece İzmirlilerin değil İstanbul başta olmak üzere birçok şehirden insanın gelip yerleştiği ya da yılın belirli bir bölümünü geçirdiği bir şehir haline dönüşecek.

Ayrıca Knight Frank Global Residential Cities indeksinin geçtiğimiz günlerde açıklanan araştırmasına göre İzmir, dünyada emlak fiyatları en çok artan şehirler arasında geçen yıl yüzde 18.5 oranı ile ikinci sırada yer aldı. Tüm bunların hepsini bir arada düşündüğümüzde İzmir’in cazibesinin her geçen gün artıracağını söyleyebiliriz.

Gayrimenkul sektöründe bir durgunluk olduğu belirtiliyor. Siz sektörü nasıl görüyorsunuz?
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde konut sektöründe daralma olması söz konusu değil. Yapı risklerini de dikkate aldığınızda konuttan vazgeçmek mümkün değil. Ekonominin lokomotifi inşaat olduğu için konutta daralma olacağını düşünmüyoruz. Hele bizim projemizde, İzmir gibi yüzde 18.5 ile geçen yıl dünyada en yüksek prim yapmış ikinci şehirden bahsediyoruz. Elbette artan girdi maliyetlerinden dolayı eski kar marjları yok ama sektör içinde barındırdığı potansiyelden dolayı büyümeye devam ediyor.

Şirket olarak hedefiniz nedir? Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? İstanbul ve İzmir dışında farklı illerde de projeler düşünüyor musunuz?
Önümüzdeki dönemde konut sektörünün de iddialı oyuncularından biri olmak istiyoruz. Bu uzun soluklu yolculuğun ilk adımım İzmir’de attık. Yüksek potansiyeline inandığımız İzmir’e önümüzdeki 10 yıl boyunca 10 milyar TL yatırım yapmayı planlıyoruz. Öncelikli odağımız İzmir ve çevresi olacak. Farklı şehirlerle ilgili kısa dönemde bir planımız yok.

Kurlardaki hareketler sektörü nasıl etkiliyor?
Döviz kurlarındaki hızlı hareketler öngörülebilirliği azaltıyor. Bu sadece inşaat için değil tüm sektörler için geçerli. Fakat kurlardaki hareketliğin uzun dönemli olacağını düşünmüyorum. Mutlaka belirli bir noktada dengeyi bulacaktır. Sektörümüz oldukça dinamik... Deprem riski sebebiyle artan kentsel dönüşüm ihtiyacı ve nitelikli konut talebi inşaat sektörünü cazip kılmaya devam edecek. Piyasalardaki öngörülebilirlik arttıkça inşaat sektöründeki yatırımların daha da güçleneceğini düşünüyorum. 


Web: http://www.pekerlerinsaat.com


Geri Dön