16 / 04 / 2024

Pey akçesi nedir?

Pey akçesi nedir?

Sözleşme yapılırken, tarafların bağlandıklarını göstermek amacıyla birinin diğerine verdiği para olarak tanımlanan pey akçesi nedir? Pey akçesi ne zaman verilir? Pey akçesi geri ödenir mi?



Pey akçesi nedir?

Pey akçesi, Sözleşme yapılırken, tarafların bağlandıklarını göstermek amacıyla birinin diğerine verdiği para olarak tanımlanıyor.


Bir sözleşme yapılırken, taraflardan birinin öbür tarafa, sözleşmenin yapıldığına kanıt olmak üzere, verdiği bir miktar para veya başka bir taşınır maldır. 


Pey akçesine "kapora" da denir. Pey akçesi bir cayma parası değildir, sözleşmenin kanıtı sayılır. Tersine bir uygulama veya sözleşme yoksa, pey akçesi borsa sayılmaz, onu almış olana kalır. 


Ancak Türkiye’deki uygulama buna aykırıdır. Pey akçesi onu verenin borcuna mahsup edilir. Örneğin kira sözleşmesi yapılınca kiracı daha ev taşınmadan evsahibine bir miktar para (pey akçesi) verir. 


Ev sahibi de bunu adet olduğu üzere, ilerde doğacak kira borcuna sayar. Yapılan sözleşme, taraflardan hiçbirisinin kusuru olmaksızın yerine getirilememişse, verilen pey akçesi yanmaz, geri verilmesi gerekir. 


Haklı bir neden bulunmaksızın sözleşme yerine getirilememişse durum şöyle olur;  Eğer pey akçesi zaten borçlara sayılmayacak idiyse, geri verilmez aksi durumda pey akçesi alanın uğradığı zarar pey akçesi tutarından indirilir ve kalan kısım ifade edilir.


Kapora protokol örneği!



Geri Dön