18 / 04 / 2024

Ramazan öncesi vatandaşa ekmekten kötü haber! Zam geliyor..

Ramazan öncesi vatandaşa ekmekten kötü haber! Zam geliyor..

Dünyada artan emtia fiyatları ve Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle temel gıda fiyatlarından aşırı yükselişe bir yenisi daha eklendi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) un sanayicilerine sattığı buğdaya yüzde 22 zam yaptı. Zam sonrası ekmek ve una büyük zam kapıda..



BUĞDAYIN YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

Buğday ambarı olarak bilinen Anadolu, son yıllarda üreticinin tarımdan kopması, artan maliyetler altında ezilen çiftçinin desteklenmemesi nedeniyle Türkiye'de buğday üretimi her geçen yıl düştü. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre 2019/2020 döneminde buğdayda yeterlilik derecesi yüzde 89,5 oldu. Son yıllarda Türkiye’nin buğday ithalatında belirgin bir artış söz konusu. 2019/2020 döneminde buğday ithalatı 10,79 milyon ton olurken ihracat 7,53 milyon tonda kaldı. Son 20 senedeki toplam ithalat 68,9 milyon ton olurken ihracat ise 76,8 milyon ton oldu. Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle buğday fiyatları dünya da arttı. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 3,4, mısır yüzde 1,6 ve soya fasulyesi yüzde 2,5 arttı. 

 Ramazan öncesi vatandaşa ekmekten kötü haber! Zam geliyor..


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön