19 / 03 / 2024

Reddedilen evlada miras kalabilir mi?

Reddedilen evlada miras kalabilir mi?

Hukuksal olarak babanın evladını reddedebildiği bir yasal düzenleme Türk hukukunda yer almıyor. Kanunen "saklı pay" bir miras hakkınız bulunmuyor ve babanız vasiyetnameyle dahi sizi bu paydan mahrum bırakamıyor.



Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Babamla çok sık tartışıyorum. Bana sinirlendiğinde 'Evlatlıktan reddederim' diyor. Hukukta böyle bir hakkı olabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...

Babamla çok sık tartışıyorum. Bana sinirlendiğinde 'Evlatlıktan reddederim' diyor. Hukukta böyle bir hakkı olabilir mi?

Aile kutsal bir bağdır. Aile içerisinde de olan tartışmalar kimi zaman kaçınılmazdır. Baba ile olan tartışmalar hem sizin ruhsal yapınızı etkiler hem de geleceğe karşı kendinizi güvensiz hissetmenize neden olur. Yaşanan olumsuzluğu bir an evvel halletmek ve bitirmek ise en sağlıklısıdır. Diğer aşamaya geldiğimizde, hukuksal olarak babanın evladını reddedebildiği bir yasal düzenleme Türk hukukunda mevcut değildir. Babanız maddi anlamda size bir şey vermek istemiyorsa, ancak bir vasiyetname ile mirasından çıkarabilir. Hatta bu halde bile kanunen "saklı pay" bir miras hakkınız bulunmakta ve babanız vasiyetnameyle dahi sizi bu paydan mahrum bırakamamaktadır. Onun haricinde sizi inkar etmesi mümkün değildir..

Mirasçının borçları için miras kalan mallar haciz edilir mi?

Anne ve kardeşini öldüren kişiye miras kalır mı?


Geri Dön