18 / 04 / 2024

Reddi miras dilekçesi örneği 2022!

Reddi miras dilekçesi örneği 2022!

Miras bırakanın ölümüyle birlikte yasal veya atanmış mirasçılara miras kendiliğinden geçiyor. Mirasçılar kalan mirası reddetme hakkına sahip oluyorlar. İşte, Reddi miras dilekçesi örneği 2022...



Reddi miras bir diğer ifade ile mirasın reddi işlemi kanunda belirtilen yasal mirasçıların yada muris tarafından iradi olarak vasiyetname, miras sözleşmesi gibi işlemlerle mirasçı olarak tayin edilmiş olan atanmış mirasçıların mirası reddetmesidir. 

Mirasın reddedilmesi halinde mirasçı sıfatını haiz olan mirasçılar terekenin borcundan da kurtulmuş oluyorlar. Reddi miras talebinde bulunabilmek için yasal mirasçı veya atanmış mirasçı olmak yeterli oluyor. Tabi ki mirasın reddi ancak mirasın intikalinden sonra gerçekleşebiliyor. 

Yani miras, miras bırakanın ölümüyle birlikte kendiliğinden mirasçılara geçeceği için ondan sonra miras reddedilebiliyor. Dolayısıyla miras bırakan ölmeden, mirasın reddi mümkün olmuyor. Miras bırakanın ölümüyle birlikte veyahut kendisinin mirasçı olduğunu öğrenmesiyle birlikte 3 ay içerisinde mirasın reddi yapılması gerekiyor. 

Reddi miras dilekçesi örneği 2022!

Mirasın reddi için başvurular miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yapılması gerekiyor. Mirası reddeden mirasçı sulh hukuk mahkemesine reddi miras talebi dilekçesi vermesi gerekiyor. Reddi miras hususu Medeni Kanunun Miras hukuku kısmında düzenlenmiş olup, mirasın reddi dilekçesi ise birtakım şekli şartlara ve sürelere uymak zorundadır. İşte, Reddi miras dilekçesi örneği 2022... 


Geri Dön