28 / 03 / 2024

Rıdvan Akgün: Sadece TL ile konut satılmalı!

Rıdvan Akgün: Sadece TL ile konut satılmalı!

İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, inşaat ve emlak sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Akgün, gayrimenkul satışının sadece TL üzerinden yapılması gerektiğini söyledi.



İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, inşaat ve emlak sektörüne ilişkin birçok konuyu değerlendirdi. Akgün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘AVM’lerde kiraların döviz bazında değil Türk lirası bazında olması gerekiyor’ açıklaması hakkında konuştu.

İlk Ses Gazetesi'nden Suştan Gümüş'ün haberine göre, döviz üzerinden yapılan konut satışlarının acilen yasaklanması gerektiğini söyleyen Akgün, “Türk lirasına güvensizlikten aslında birçok iş adamı dolarla ilgisi olmadığı halde dolarla ticaret yapmaya çalışıyor” diye konuştu. 

Kiralar TL olarak ödenmeli

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na çağrıda bulunan Akgün, “Bakanlık tarafından AVM’lerde kiraların döviz bazında değil Türk lirası bazında olması gerektiği söylendi. Türkiye’ye baktığımız zaman ise özellikle garantili olsun diye Türk lirasına güvensizlikten aslında birçok iş adamı dolarla ilgisi olmadığı halde dolarla ticaret yapmaya çalışıyor. Gayrimenkul sektöründe özellikle inşaat sektöründe de satışlar maalesef ki böyle oluyor” açıklamasında bulundu. 

Döviz bazında yarış

Yüksek rantlı yerlerdeki konutların dolarla satışı hakkında konuşan Akgün, “İstanbul’da boğaza nazır olan tüm gayrimenkullerin yüzde 75’i (Böyle beyanat Türkiye’de yok) dolarla ve euro bazında satılıyor. Artı  İzmir  Yalı’da özellikle bazı noktalarda insanların yüzde 20’ si dolar bazında dairesine fiyat istiyor. Antalya’da da yine benzeri şekilde rantı yüksek olan yerlerde ekonomik yapısını maksimum seviyeye getirmiş şirketler taleplerin zarara uğramaması için döviz bazında yarış yapıyorlar ve gayrimenkullerini satıyorlar” ifadelerini kullandı.

Konutta da TL'ye geçilmeli

Dövizle yapılan satışlara son verilmesi gerektiğini söyleyen Akgün, “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bu açıklamasının temelinde sadece AVM’ler yok. AVM’ler dışındaki inşaatlardan konut satanların veya alanların özellikle yabancı vatandaşların Türkiye’den mütekabiliyet gereği konut almaları dışında döviz girdisi için de buna ihtiyaç var. Bunun haricinde Türkiye’de Türk lirası ile konut satılması gerekiyor. Yabancı para birimi ile satışının da yasaklanması lazım. Buradan da bizler Hazine ve Maliye Bakanlığına direkt İzmir Emlak Kulübü Başkanlığı olarak seslenelim. Yani sadece AVM’ler için bunu gündeme getirmek sağlıklı olmaz” dedi.


Geri Dön