28 / 03 / 2024

Riskli 11 binanın maliklerine yardım müjdesi!

Riskli 11 binanın maliklerine yardım müjdesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Açelya Apartmanı ve etrafında riskli durumda bulunan binaların maliklerine yardım edileceğini açıkladı.



Ankara'da gerçekleşen ve 11 binanın boşaltılmasıyla önlenen inşaat sorununa ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklamada bulundu.

Riskli 11 binanın maliklerine yardım müjdesi!

Hürriyet'te yer alan habere göre; boşaltılan binalarda oturan kişilere 30 bin lira eşya yardımı, kiracılara 2500 lira taşınma yardımı, mal sahiplerine de 5750 lirası peşin her ay da 1150 lira kira yardımı verilecek.

Riskli 11 binanın maliklerine yardım müjdesi!

Bakan Kurum'un açıklamaları şu şekilde: 
''Ankaramıza geçmiş olsun. Burada bulunduğumuz alan Çankaya'da bulunan Açelya sitemizin bulunduğu alandayız. Açelya sitesinin altındaki inşaatta kontrolsüz kazı sebebiyle 21 apartman 900 vatandaşımız risk altındaydı.

Tüm ekiplerimiz seferber oldu. Tüm çalışmaları titizlik içinde yürüttük. Yıkım sürecinde ve esnasında tüm binaların tespiti sürecinde birlikte hareket ettik. Kontrolsüz kazı sebebiyle Açelya Apartmanı'nı yıkmak zorunda kaldık. Vatandaşlarımızın canına malına zarar gelmeyecek şekilde işlemleri gerçekleştirdik.

11 binanın da 135 bağımsız bölümün 5 ticari ünitenin yıkılma riskinin, göçme riskinin olduğu düşüncesiyle bu alanda kentsel dönüşüm yapma kararı aldık. Projeyi fillen yürütmekteyiz. Eşyasını alamayanlara 30 bin TL eşya yardımı, kiracılara taşınmaları için 2500 TL, ev sahiplerine 5750 TL'si peşin 1150 TL aylık desteklerimizi vereceğiz.

2 dairemiz kaldı. 1 vatandaşımız yurt dışında, biri de rahatsız olduğundan en geç 1 ay içinde inşaat sürecini başlatıp 1 yıl içinde teslimi gerçekleştireceğiz.

Tekrar geçmiş olsun bir daha inşallah böyle bir kaza bela yaşanmasın.''

Riskli 11 binanın maliklerine yardım müjdesi!

Gerekli her türlü cezai işlem yapılacak" 

Bu süreçte de amaçlarının kimseyi suçlamak olmadığının altını çizen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımızla yapılan görüşmelerin yanı sıra incemeler hem İçişleri Bakanlığımız hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığımızca yapılmaktadır. Vatandaşlarımız üç ay önce müracaatları olduğunu ve bu müracaata ilişkin buradaki kazı esnasında Açelya Apartmanı'nın risk teşkil eden bir durumu olduğunu bildirmişler. Belediyemiz gelip yerinde inceleme yapmış.

Şu an incelememiz devam ediyor. Amacımız kimseyi yermek, suçlamak değil. Ancak hem belediyelerimizin hem vatandaşımızın bu konuda çok daha hassas olması gerekiyor. Zaten hukuki süreç devam ediyor, bununla ilgili gerekli tahkikat yapılacaktır. Gerekli her türlü cezai işlem de yapılacaktır. 900 vatandaş bir haftadır dışarıda, bir inşaat kazısından dolayı. Bu ihmale, ihmali yapanlara ilişkin her türlü hukuki süreç yürütülecektir. Biz de bunun takipçisi olacağız."

- "Belediyelerimizin çok daha keskin tedbirler alması gerekmektedir" 

Bakan Kurum, "Tüm belediye başkanlarımızdan, vatandaşlarımızdan ricam şudur, çok daha hassas davranmak zorundayız. Sadece kendi canımızı değil, komşularımızı, mahallemizi de ilgilendiren süreçlere ilişkin belediyelerimizin çok daha keskin tedbirler alması gerekmektedir. İnşaat kazısı esnasında istinat duvarının daha güçlü hale getirilmesi, kazıklı istinat duvarı yapılması, zemin iyileştirmesi yapılması gerekiyorsa bunların hepsinin yapılması noktasında talimatlarımız belediye başkanlarımızadır." dedi.

Hukuki süreç ve cezai müeyyideler noktasında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile görüştüklerini aktaran Kurum, daha sert tedbirlerin alınmasıyla ilgili süreci takip ettiklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Eğer bir ihmal söz konusuysa bundan sonraki süreçte müeyyideler çok daha sert ve keskin olacak." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Kurum, İncesu Şehit Sultan Selim Karakoç İmam Hatip Ortaokulu'nda bulunan Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisinde yetkililerden bilgi aldı, ardından bir taksi durağını ziyaret etti.

İncelemeleri sırasında Kurum'a AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin,  Ankara  Valisi Vasip Şahin ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de eşlik etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Açelya Apartmanı için müfettiş görevlendirdi! 

Murat Kurum'dan Açelya Apartmanı açıklaması! 


Geri Dön