18 / 04 / 2024

Rize'de kentsel dönüşüm şart!

Rize'de kentsel dönüşüm şart!

Rize'de, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon sebebi ile riskli duruma gelen 8 bin dolayında yapıda kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Rize Valisi Kemal Çeber, "Rize'de bir kentsel dönüşüm kaçınılmaz." dedi.



Rize'de dolgu alanındaki riskli yapılarla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Kemal Çeber, kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre Vali Çeber, "Yoksa, Allah korusun kendimizi adeta intihar gibi sürece sokmuş oluruz. Rize kent merkezi kentsel dönüşümüyle ilgili, algı, karar ve irade anlamında bir sorun olmadığını düşünüyorum. Hem Rize siyaseti, hem ilgili kurumlar bu işte kesin olarak kararlı. Bundan sonraki süreç de vatandaşlarımızla birlikte yürüyecek bir süreç. Yaklaşık 8 bin civarında konut ve iş yerini ilgilendiren bir süreç. Rezerv alanlarıyla ilgili daha önce bir çalışma yapılmış, Çevre ve Şehircilik Bakanımızla bu konuyu görüşüp bazı yerlere de baktık. Hali hazırda stadyumun yanındaki o bilinen 3-5 ayrı mülkiyetten oluşan alan, bizim geniş bir rezerv alanımız olarak görülüyor. Bakanımız, o gün  TOKİ  başkanımıza talimatlarını verdi. Bu konuda Ankara'da çalışılıyor. Konunun teknik boyutunu TOKİ önderliğinde yürüteceğiz. Yerel ile Ankara'nın birlikte yürüttüğü bir süreç olarak konuyu işleyeceğiz" diye açıklama yaptı. 

Rize'de Yeniköy Mahallesi'nde geçen hafta çatlaklar oluşması üzerine tahliye edilen 8 katlı 21 daireli Kent apartmanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Çeber, şunları dedi: "İlimizde, İstanbul Kartal'dakine benzer Allah korusun bir can kaybı yaşamadan atlattığımız bir süreç yaşandı. Bir apartmanımızı boşaltmak durumunda kaldık. Rize'nin deprem anlamındaki yeri güncellendi, bir derece arttı. İnşaatları gördüğünüzde, demir ve inşaat kalitesi, evlerin durumunun çok parlak olmadığı çıplak gözle bile görülüyor. Onun için daha fazla zaman harcamak gibi bir lüksümüz yok. En kısa zamanda başlamamız lazım. Bu yıl içinde belli adımlar atılacağını ifade edebilirim ama bakanlığımız ve TOKİ süreci yürüttüğü için, biz de oradan gelecek çalışmaları bekliyoruz."

RAPOR HAZIRLANDI, TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Öte yandan, Rize İnşaat Mühendisleri Odası'nca dolgu alan üzerindeki binalarla ilgili geçen yıl hazırlanan raporda, 3 kat yapı izni verilen dolgu alanına mühendislik ilke ve hesaplamalarından uzak zihniyetle yüksek katlı binaların inşa edildiği kaydedildi. Deniz suyu seviyesinin altında kalan bina temellerinin, oluşan korozyon nedeniyle zarar gördüğünün belirtildiği raporda, tuzlu su altında kalan bina demirlerinin de özelliğini kaybettiği ve çapının düştüğü vurgulandı. Raporda, ayrıca, güçlendirme çalışmasıyla ayakta kalabilecek birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerektiğine dikkat çekildi.


Rize'de 96 daireli 4 bina yan yattı!


Geri Dön