28 / 03 / 2024

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Rusya'nın dün başlayan Ukrayna işgali küresel piyasalardan enerji fiyatlarına ve uluslararası yaptırımlara kadar geniş çapta ekonomik sarsıntılara sebep olabileceği düşünülüyor. Tüm uzmanlar, Türkiye ekonomisinin bu krizden tüm yönleriyle olumsuz etkilenebileceğini söylüyorlar.



Rus askerlerinin Ukrayna'yı işgal etmesi ile birlikte dolar, altın ve petrol fiyatlarında yükseliş başladı. Brent petrolün fiyatı 2014'ten bu yana ilk kez 100 doları aştı. Türk lirası dolar ve euro karşısında değerini kaybetti.  Dolar/TL kuru 24 Aralık'tan bu yana ilk kez 14 lirayı geçereken, Euro/TL kuru da aynı süreçte ilk kez 16 lirayı geçti. 

Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik boyutu hakkında BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Politik Yüksek Lisans Programları Koordinatörü Dr. Şadan İnan Rüma, krizin halihazırda artan enerji ve gıda fiyatlarıyla birlikte yüksek enflasyonla mücadele eden "toplumlar ve yönetimler için en son istenecek durum" olduğunu dile getirdi. 

Rüma, "Türkiye enflasyon konusunda gene bir dar boğaza girdi malum, dünyada da kötü yönetim, yanlış yatırım, salgın gibi nedenlerle oluşan enflasyon sorunundan nasibini fazlasıyla alıyor." dedi ve sözlerine şunları ekledi;

"Enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, doğrudan ve kötü etkileyecektir, çünkü zaten durum toplumda ciddi huzursuzluklar doğuracak kadar kötü."

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Foreign Policy Research Institute adlı düşünce kuruluşundan Araştırma Direktörü Aaron Stein, "Rus bankalarıyla dolar işlemlerinde ciddi ABD yaptırımları bekliyorum" dedi ve açıklamalarına şunları ekledi;

"Bu, özellikle enerjiden turizme ve tarıma kadar Rusya ile ticarete mecbur işletmeler için Türkiye'de hayatı zorlaştıracak."

Rusya, Aralık 2021'de Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülke konumundaydı. 2021'in tamamındaysa Çin'den sonra yüzde 10,6 ile Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ikinci ülke olarak kayıtlara geçti. 

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)'nın verilerine göre 2021 Aralık'ta en fazla doğal gaz ithalatı 2 milyar 66 milyon metreküple Rusya'dan gerçekleştirildi. Onu 1 milyar 53 milyon metreküple ABD, 855 milyon metreküple İran izledi.

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Türkiye'nin dolar bazında en büyük ithalat kalemi olan mineral yaktılarda en önemli tedarikçilerinden biri de Rusya. 
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön