25 / 04 / 2024

Rusya – Ukrayna Savaşının kazananı onlar oldu! Petrol şirketleri 2022’de rekor kârlar elde etti!

Rusya – Ukrayna Savaşının kazananı onlar oldu! Petrol şirketleri 2022’de rekor kârlar elde etti!

Dünya devi dört şirket, 2022 yılı açıklanan rakamlarına göre rekor kâr oranlarına imza attı. Peki bu 4 şirket hangileri? Ne kadar kâr yaptılar?



Dünya devi 4 petrol şirketi 2022’de parlak bir yıl yaşadı.  2022 yılı ortalarında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle petrol fiyatları zirve yaparken, şirketler de rekor kârlar elde etti.

Petrol devi şirketlerden Exxon, Chevron, BP ve Shell 2022'de rekor kârlar açıkladılar.  Uluslararası enerji ve petrol devi şirketlerin 2022 bilançoları açıklandı.  Duyurulan rakamlara göre, petrol şirketlerinin dev kârlara imza attıkları ortaya çıktı.

Rusya-Ukrayna savaşının büyük oranda etkilediği ekonominin yanı sıra,  pandeminin ardından gelen ekonomik toparlanmanın yarattığı etki de fiyatların ve kârların yükselişe geçmesine neden oldu.

Kârları kat kat artan şirketlerin mali tablolarının açıklanmasının ardından, hükümetler daha fazla vergi ödemeleri için baskılarını artırdı. ABD Beyaz Saray sözcüleri de, ABD’li şirketlerin rekor oranda kârları için vergilendirme çağrısında bulunurken, İngiltere’de muhalefet de Shell’den daha çok vergi alınması gerektiğini dillendirdi.

Rusya – Ukrayna Savaşının kazananı onlar oldu! Petrol şirketleri 2022’de rekor kârlar elde etti!

Buna göre, 4 petrol şirketinin 2022 yılı kârları şu şekilde gerçekleşti;

REKORUN SAHİBİ EXXON MOBIL

ABD’li petrol devi Exxon Mobil, geçen yıl boyunca 56 milyar dolar net kâr bildirdi. Söz konusu rakam, şirketin saat başı yaklaşık 6,3 milyon doları kasasına koyduğu anlamını taşıyor.

Rakamlara göre, Exxon, kazandığı kâr oranıyla aynı zamanda sektörde rekorun da sahibi oldu.

 Rusya – Ukrayna Savaşının kazananı onlar oldu! Petrol şirketleri 2022’de rekor kârlar elde etti!

Geçen yıl kazancına göre Exxon, petrolün varil başına 142 dolara çıktığı 2008'deki kârını da katladı. Söz konusu dönemde 45,2 milyar dolar net kâra imza atan Exxon’un 12,75 milyar dolarlık dördüncü çeyrek kârı büyük olsa da, üçüncü çeyrekte elde ettiği 19,7 milyar dolardan daha geride kaldı.

SHELL, 115 YILLIK TARİHİNDEKİ EN YÜKSEK KÂRI YAPTI

İngiltere merkezli gaz ve petrol devi Shell de, geçen yıl  kazandığı kâr miktarını açıkladı. Şirketin kârı geçen yıl 39,9 milyar dolara yükselirken, bir önceki senenin kârını ikiye katladı. Böylece Shell, 115 yıllık geçmişindeki en yüksek kârı bildirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön