19 / 03 / 2024

Sakarya Akçay Barajı'nın inşaatı tamamlanıyor!

Sakarya Akçay Barajı'nın inşaatı tamamlanıyor!

Kentin geleceğine yönelik en önemli yatırım olan Akçay Barajı projesinde geri sayımın başladığını dile getiren Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, her yönüyle ilklerin projesi olacak Akçay Barajı’nın hem Sakarya’ya hem de Türkiye’ye büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.




Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, şehrin en büyük projeleri arasında yer alan Akçay Barajı için geri sayımın başladığını belirtti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, bir yerel yönetim tarafından inşa edilen ilk baraj olma özelliğini taşıyan Akçay Barajı’nın Sakarya’nın gurur duyulacak eserlerinden birisi olacağını belirten Yüce, “Sayın Cumhurbaşkanımız da geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği bir konuşmada yerel yönetimlerin baraj inşa etmesinin lokaldeki su ihtiyacını giderme ve su potansiyelini en doğru şekilde değerlendirme noktasındaki verimliliğine vurgu yapmışlardı. Çok şükür biz bunu başaran ilk şehir oluyor, şehrimizin su potansiyelini en doğru şekilde kullanmak için projeler hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

Yağış rejimi takip edildi


Akçay Barajı’nı Pamukova’nın yaklaşık bin metre rakımlı Eskiyayla bölgesinde inşa ettiklerini dile getiren Yüce, “Akçay Deresi bu bölge üzerinden su toplayarak geliyor. Ancak burada bir önemli nokta da bu havzanın şehirden ve şehrin etkisinden oldukça uzak, rakımı nedeniyle yoğun kar yağışı alan bir bölge olması. Akçay Barajı projesi çizilmeden önce bu bölgedeki yağış rejimi birkaç yıl boyunca düzenli bir şekilde incelendi. Sonuçlar neticesinde Sapanca Gölü’nün üzerindeki baskının nüfusun artış göstermesiyle her geçen gün daha da artması üzerine bölgedeki incelemeler, hesaplar yapıldı ve proje ortaya çıkarıldı. Sapanca Gölü bizim için sadece dünya üzerindeki en önemli su kaynaklarından birisi değil. Aynı zamanda şehrimize her anlamda renk katan, yeşille bütünleşmeyi sağlayan, tabiatı zenginleştiren ve ülkemizle dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerine huzur zerk eden bir doğal güzellik. Akçay Barajı böyle bir güzelliğin korunması noktasında da değerli bir proje.” dedi.

Su sıkıntısı küresel bir hal alıyor


Başkan Yüce, “Suyun tabiattaki tüm canlılar için önemi herkesin malumu. Günlük su ihtiyacını karşılayabilmek için başlarının üzerindeki su kovalarıyla güneşin kavurucu etkisi altında kilometrelerce yol kat eden insanlar mevcut. Üstelik bin bir zahmetle taşıdıkları bu suyun kalitesi oldukça düşük ve hastalıklara sebebiyet verebilecek nitelikte. Milyonlarca insan susuzluk sıkıntısı çekiyor, sudan kaynaklanan hastalıklardan her yıl çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Sanayi alanında çılgınca süren gelişmeler ve araç sayısındaki artış iklimsel değişiklikleri ve yağış rejimlerinin bozulmasını tetikliyor. Böyle bir dünyada mevcut su kaynaklarını korumak ve zenginleştirmek zorlaşıyor. Tüm bunlara rağmen bizim vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırdığımız su birinci sınıf kaliteye sahip. Dünyanın önemli bir kısmındaki su kıtlığına bakarsak bunu büyük bir nimet olarak görmemiz gerekiyor. Yeni su kaynakları oluşturmaya yönelik tüm projelerimiz tamamlandığında ise nüfusumuzun üç katına yetecek su potansiyeline sahip olacağız. Akçay Barajı bunların ilkini teşkil ediyor.” diye konuştu.

Çark Deresi canlanacak


Akçay Barajı’na ilişkin teknik detaylarla ilgili de konuşan Başkan Yüce, “Barajımızın gövde yüksekliği 75 metreye ulaşıyor. Şu anda bu yüksekliğe ulaşmış durumdayız. Gövdenin ön yüzünü kaplama çalışmaları sürüyor. Barajın bulunduğu noktada 20 milyon metreküp hacminde su tutacağız. Akçay Deresi istikametinde bulunan su alma yapılarımızla da 20 milyon metreküp su tutmayı hedefliyoruz. Böylelikle bu projemizle 40 milyon metreküp hacminde bir su kaynağı oluşturmuş olacağız. Sapanca Gölü’nden aldığımız yıllık su miktarı 65 milyon metreküp civarında. Özetle gölden aldığımız suyun önemli bir kısmını Akçay Barajı projesiyle artık almıyor hale geleceğiz. Bu sayede hem vatandaşlarımızın musluklarına tertemiz kar suları ulaşacak, hem de Sapanca Gölü’ndeki suyun devinimi daha sık gerçekleşecek. Çark Deresi’ne gelen su miktarı artacak. Göldeki suyun kalitesi yükseldiği gibi şehir merkezinden geçen Çark Deresi de canlılık kazanmış olacak” dedi.

 


Geri Dön