20 / 04 / 2024

Salda Gölü'nde mevzuata aykırı tüm yapılar yıkıldı!

Salda Gölü'nde mevzuata aykırı tüm yapılar yıkıldı!

Sit alanları, özel çevre bölgeleri, doğal ve ekolojik alanlar gibi devlet koruması altına alınan 40 ayrı şehirdeki bölgelerde, 6 bin 755 kaçak yapı olduğu belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda'da "Mevzuata aykırı tüm yapılar yıkıldı" dedi.



Sit alanları, özel çevre bölgeleri, doğal ve ekolojik alanlar gibi devlet koruması altına alınan 40 ayrı şehirdeki bölgelerde, 6 bin 755 kaçak yapı olduğu belirlendi. Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu yapılardan 3 bin 256'sı hakkında suç duyurusu yaptıklarını ve 672 binanın yıkıldığını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde imar barışının kaçak yapılaşmayı artırdığı eleştirisinde bulunuldu. CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “İmar affı, kaçak yapılaşmanın, denetimsizliğin önünü açıyor” derken, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ise “İmar barışından önce, 100 binlerce kaçak yapı yapıldı. Karadeniz'in bütün yaylaları doldu” diye konuştu. 

2617 DENETİM

Bakan Kurum açıklamasında, “Korunan alanlardaki kaçak yapılarla ilgili 40 ilde kasım itibarıyla 6 bin 755 kaçak yapı tespiti yaptık. 1.5 senede 2 bin 617 denetim gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. Son 2 yılda korunan alan büyüklüğünü yüzde 10.6'ya yükselttiklerine dikkat çeken Kurum, bunu OECD ortalaması olan yüzde 17'ye çıkarmak için çalıştıklarını belirtti. 

Kurum, 2020 itibarıyla ülkemizdeki 3 bin 402 korunan alanın büyüklüğünün yaklaşık 83 bin kilometrekare olduğunu ve özel çevre koruma bölge sayısının ise 18 olduğunu açıkladı.

SALDA'DA KİMSEYİ UTANDIRMAMA VAADİ

Salda Gölü'ndeki çalışmalara değinen Kurum, “Orada hiç kimseyi utandırmayacağız. 14 Mart 2019 tarihinde bu alanı özel çevre koruma bölgesi ilan ettik. Araç girişini engelledik. Mevzuata aykırı tüm yapılar yıkıldı. Atık suların Salda'ya bırakılmasını engelleyecek çalışmalar yapılıyor. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak tek katlı, doğal malzemeden, sökülüp takılabilir birimlerin imalatları bitmek üzere” diye konuştu.


Geri Dön