25 / 04 / 2024

Şanlıurfa ilçelerinde OSB kurma çalışmaları TBMM gündeminde!

Şanlıurfa ilçelerinde OSB kurma çalışmaları TBMM gündeminde!

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nin elektrik sorununun çözümüne, yatırımcıların desteklenmesine ve ilçelerde ticaret odası ve OSB kurma çalışmaları TBMM gündemine taşındı. MHP'li Özyavuz, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nin elektrik sorununun çözümüne, yatırımcıların desteklenmesine ve ilçelerde ticaret odası ve OSB kurma çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Özyavuz, sorusunun Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

MHP'li İbrahim Özyavuz, ''Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi şehir merkezinden 15 km mesafede kurulmuş, 1. kısım ile yine aynı mesafede kurulan 2. kısımdan oluşmaktadır. Her iki bölgemizin birleştirilme çalışmaları devam etmektedir.

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde yaklaşık 300 işletme aktif olarak faaliyet göstermektedir. İnşaatı devam eden 50 civarında işletme hazır hale gelmek için çaba gösterirken, 20 civarında işletmede tahsis ve proje safhasında olup İnşaata başlamak için gün saymaktadır. Ayrıca 300 işletme yer tahsisi için sıradadır. Mevcut işletmelerde yaklaşık 18.500 personel istihdam edilmekte olup bu rakamın 2019 ölçeklerine göre % 50 artış göstereceğini tahmin edilmektedir'' açıklamasında bulundu.

İbrahim Özyavuz'un soruları:

1- Akçakale yolu civarındaki işletmeleri yeni bir birlik bünyesinde toplamayı düşünüyor musunuz? Buradaki işletmelerin kurumsal yapısı ne olacaktır?

2- Şanlıurfa ilçelerindeki Ticaret Odası ve OSB kurma çalışmaları ne durumdadır?

3- Şanlıurfa’nın en önemli sorunlarından biri olan elektrik sorunu Şanlıurfa OSB’nin de en önemli sorunudur. Elektrik şebekelerinin fabrikalara yeraltından gitmesi gerekirken fabrikalara verilen elektrik enerjisi hatları maalesef birçok yerde dışarda ve açık alanda gitmektedir. Bu da elektrik hatlarında arızalara sebebiyet vermektedir. Teknolojik imkânların kullanıldığı Şanlıurfa OSB Müdürlüğünde hatların dışarıdan gitmesinin yangın gibi büyük felaketlere sebep olması kaçınılmazdır. Şanlıurfa OSB’deki elektrik hattı sorunlarının yer altına alınmasına yönelik olarak 2019 yılında bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

4- Şanlıurfa OSB’de yatırım yapan yatırımcılar % 15-18 arasında faizle bankalardan ticari kredi kullanmaktaydı. Ancak 2018 yılının ikinci yarısında a ülkemizde meydana gelen döviz manipülasyonu nedeniyle faizler yüzde 40’lara yükselmiştir. Bu durum Şanlıurfa’da bankalardan ticari kredi alan bütün işletmelerin aleyhine gelişen bir durum olarak ortaya çıkmakta ve büyük oranda işletmelerin zararına neden olmaktadır. Şanlıurfa OSB’deki yatırımcılar için 2019 yılında 2018’in 2.yarısı meydana gelen döviz hareketinin yatırımcı üzerindeki yükünü alacak bir mali çalışma yapılacak mıdır? Yapılacaksa nasıl bir destek sağlanacaktır?


Geri Dön