19 / 03 / 2024

Sarıyer’in 40 yıllık tapu sorunu mecliste!

Sarıyer’in 40 yıllık tapu sorunu mecliste!

Sarıyer’de yaklaşık 250 bin kişiyi ilgilendiren ve 40 yıldır çözülemeyen tapu sorunu İBB Meclisi'nde görüşüldü. 10 mahalle için hazırlanan ıslah imar planları İBB'den geçemedi.



İBB Meclisi'nin 18 Ocak tarihli oturumunda Sarıyer'in 40 yıldır devam eden tapu sorunu görüşüldü. Mülkiyet sorununa çözüm bekleyen 250 bin kişi tapusuna kavuşmayı istiyor.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İBB Meclisi'nde Ferahevler,  Pınar, Emirgan, Kazımkarabekir,  Reşitpaşa, Poligon, İstinye,  Çayırbaşı, PTT Evleri, Rumelihisarı mahallelerinin ıslah imar planları görüşüldü.

Sarıyer’in 40 yıllık tapu sorunu mecliste!

10 mahallenin imar planına ret

Mecliste vatandaşın tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesinin önünü açacak planların hepsi  İBB Hukuk Müşavirliği'nin “Genel olarak imar affı kanunlarından İstanbul Boğaz istisna tutulduğundan 2960 sayılı kanuna göre ise geçici maddelerde öngörülen süreler dolduğundan Boğaziçi ‘gerigörünüm ve etkilenme' alanlarında ıslah imar planları yapılamayacağı” görüşüyle reddedildi.

İstanbul'un gecekondu bölgesi

Planlara ilişkin raporların oylanması öncesinde açıklamalarda bulunan CHP'li Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bu mahallelerde 60 yıldan daha uzun süredir yaşayan vatandaşların tapu ve mülkiyet sorununun 40 yıldır çözülemediğini belirtti. 

Genç “İstanbul'un en eski gecekondu bölgesi burası. Şu an rant değeri çok yükselmiş durumda. 80 yıl önce kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde şimdi rant oluştuysa orada yaşayan vatandaş da payını almalı” diye konuştu.

Sarıyer’in 40 yıllık tapu sorunu mecliste! 

''Hukuka aykırılık taşımıyor''

Planların “Boğazda imar ıslah planı yapmak hukuka aykırıdır” görüşü nedeniyle reddedildiğini söyleyen Genç, “Bunlar doğru değil. Anayasa Mahkemesi'nin ‘Boğazda imar ıslah planı uygulanamaz' dediği alanlar sahil şeridi ve ön görünüm bölgesidir. Islah imar planı tekliflerimiz yapı yasağı olan kıyı ve öngörünüm bölgesinde yer almadığı için hukuka aykırılık taşımıyor. Yasalar halkın yararına uygulanmalı” açıklmasında bulundu.

İmar revizyonu şart

Bölgede imar revizyonunun şart olduğunun altını çizen Genç , İBB Meclisi'ne şu çağrıyı yaptı: “40 yıldır bekleyen tapu sorununu topu taca atar gibi çözümsüzlüğe götüren bir meclis olmayalım. Bu tür konular seçime malzeme yapılmasın. Mülkiyet sorununu çözmekten başka bir amacı olmayan,  tüm uygulama sorumluluğu tarafımızca alınacak olan İBB Meclisi'ne ilettiğimiz imar ıslah planları kabul edilsin. 2981 sayılı yasanın çıkarılan imar barışı sürecine dahil edilmesi için gereken düzenlemeler yapılmalı. Bu işlemler tamamlandıktan sonra Sarıyer'de yaşayan, nüfusa ve fiziki duruma uygun, güncel donatı standartlarını sağlayacak uygulanabilir bir plan elde edilebilmesi için, yürürlükteki imar planının revize edilmesi için çalışmalara başlanmalı.” 

Sarıyer’in 40 yıllık tapu sorunu mecliste!

''Sarıyer'deki gecekondulara çözüm olamaz''

Hukuk Komisyonu'nun AKP'li Başkanı Sibğetullah Şahin ise şunları söyledi: “Doğal sit ve Boğaziçi ile ilgili kanunlar kısıtlayıcı maddeler içeriyor. 2981 sayılı yasa Sarıyer'deki gecekondulara çözüm olamaz, kanunlar yanlış yorumlanıyor. Planları da reddetmedik yeniden değerlendirilmek üzere ilçesine iade ettik.”

Sarıyer’in 40 yıllık tapu sorunu mecliste!

“Tapumuzu  istiyoruz” tepkisi

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi ve ıslah imar planları oy çokluğu ile reddedildi. Oylama sırasında meclisin izleyici bölümünde oturumu takip eden Sarıyerlilerin “tapumuzu  istiyoruz” diyerek tepki gösterdi. Tepki gösteren vatandaşlar, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılırıldı. 
 


Geri Dön