25 / 04 / 2024

Sedat Kılınç: Nitelikli konutlar sektörde ön plana çıktı!

Sedat Kılınç: Nitelikli konutlar sektörde ön plana çıktı!

Kayseri'de önemli konut projelerine imza atan Suat Altın İnşaat'ın CEO'su Sedat Kılınç, Türkiye'deki konut sektörü, sektörün gidişatı, inşaat sektörünün geçmişi ve geleceği ve önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri anlattı.



Kayseri'de önemli konut projelerine imza atan Suat Altın İnşaat'ın CEO'su Sedat Kılınç, Türkiye'deki konut sektörü, sektörün gidişatı, inşaat sektörünün geçmişi ve geleceği ve önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri anlattı. Aytül Vidinlioğlu sordu, Sedat Kılınç cevapladı. 


TÜRKİYE'DE KONUT SEKTÖRÜ HANGİ SEVİYEDE? 

Konut sektörü son yıllarda hızlı bir büyüme gerçekleştirdi ve artık nitelikli konutlar daha ön plana çıktı. Kentsel dönüşümün devlet tarafından desteği ile birlikte kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte daha nitelikli, daha özellikli, daha fazla sosyal donatısı olan konutlar üretilmeye başlandı. Konut sektöründe son yıllarda ciddi bir büyüme var. Bu büyümeye paralel olarak şirketlerde ciddi anlamda büyüdü ve kurumsallaştı. Şuanda ülkemizin birçok yerinde daha nitelikli konutlar üretilmeye ve bu şekilde talep görmeye başladı. 


TÜRKİYE'DE KONUTUN YATIRIM BOYUTU NE KADAR? 

Tabi konut bugüne kadar hep kazandırdı. Konut fıyatlan enflasyon oranlarıyla kıyaslandığında daha yüksek bir artış gösterdi. Bu güne kadar böyle oldu. Bu da gayrimenkulün yani yatırımın değerinin artması birçok alandan daha fazla oldu ve son dönemlerde daha çok yoğun olarak insanların talep ettiği bir şey var lansman aşamasında proje satın almak lansman aşamasında inşaat firmalarının sunduğu avantajlarla birlikte aslında bir buçuk senelik bir süreçte %30'larda %35 %40'lara varan bir getiri ile neticelendirdi. Konut satın alan veya diğer gayrimenkul alan insanlara böyle bir getiri getirdi. Buda daha üst seviyede bir yatırım aracı olmaya dönüştürdü konut sektörünü. Sadece konut değil ofisler iş yeri alanları son dönemde rezidanslarla birlikte sektörde ciddi bir yatın m alanı da oluştu. Firmalarda bunu birçok proje üreten firmalar lansman aşamasına çok doğru politikalarla hem yatırımcıyı kazandırdı hem de üretim alanını daha fazla genişletti daha büyük yatının yapmalarına da bu gelen yatılımlarla da vesile olmuş oldu. 


KONUTTA ÇEŞİTLİLİK NEDEN ÖNEMLİ? 

Daha önceden bir çok projelerde sadece 3+1 belli bir metrajda projeler veya 3+1 'in biraz daha büyüğü vardı. 3+1'e bütçesi yetmeyen veya 3+1 bir konuta ihtiyacı olmayan insanlar kendi ihtiyaçlaıına uygun konut bulamıyorlardı veya bütçelerine uygun konut bulamıyorlardı ama son dönemde ürünün çeşitlenmesi yani yapılan projelerde 1+0. 1+1. 2+1. 3+1.4+1, 5+1 gibi ürün çeşitlilikleri oluştuktan sonra herkes kendi bütçesine göre bir yatının aracı veya bannmak için oturabileceği bir konut bulmaya başladı. Bütçesine uygun ayrıca ihtiyacına da cevap verecek iki kişilik bir aileye 1 + 1 ideal bir daire veya 2+1 olabilir ama iki kişilik bir aileye 3+1 daire fazla bir nevi israfta önlenmiş oldu. Büyük bir dairede tabi ki giderde ona göre olacak ama şu anda ürün çeşitliliğiyle birlikte herkesin kendi bütçesine uygun konutu bulma şansı ortaya çıktı. 


TÜRKİYE' DE KONUT SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ? 

Sektörü değerlendirdiğimizde son yıllarda ciddi bir atağa geçti sektör ciddi yatırımlar yapıldı. İnşaat sektöründe sadece Türkiye'de değil dünyada artık söz sahibi olan bir ülke haline geldik. Bu sektörde ciddi anlamda iyiyiz. Ama 2014 başlangıcıyla bu güne kadar ki geldiğimiz süreçte bir düşüş oldu. Konut sektöründe düşüşler oldu. Bir çok sebebi var ama en önemli sebeplerinden biri istikrar sektörde bir çok alanda olduğu gibi konut sektöründe yatırım yapan yatırımcılar istikrar ortamı güven ortamına göre yatırım yapıp daha uzun vadeli projeler üretmeye daha uzun vadeli strateji planlan belirlemeye ve daha uzun vadeli hedefler koymaya başlamıştı bir çok firma ama son dönemde istikrarda ki bozulmalar dövizdeki hareketlilikler faizlerin artması ki bir dönem 2013 yazında biz faizlerin 0.30 seviyesine Avrupa'da ki seviyeye eş değer bir seviyeye düşmesini bekliyorduk. Bunlar konuşuluyor bunlar tartışılıyordu ama geldiğimiz süreçte o dönem gördüğümüz aylık 0.60-0.65 seviyesindeki faizler şu an 1 'in üzerinde. Zaten ülkemizde bu bir konut faizlerinde aylık %1 psikolojik bir nokta haline geldi. 1 'in üstüne çıktığında artık konut edinmek isteyen insanlar biraz daha erteliyorlar. Tabi şu anda böyle olunca durum yatınmcılarda biraz yavaşlamaya başladı ve bu günlerde de bunun sonuçlarını görmeye başladık. Şuan da sektör içerisinde üretici bir firma olarak öncelikli beklediğimiz konut kredi faizlerinin düşmesi. Hali hazırda engellerin kaldırılması biz konut sektöründe faaliyet gösteren bir firmayız son dönemlerde ülkemiz gündemine giren inşaat sektöründe yapı denetim uygulaması çıktı bu yapı denetim uygulamasında arsa sahibi pozisyonundaki insanların yapıyı denetlemesi gerekiyor ve bunun ücretin yapı denetim kumluşları tarafından kendileri ödemesi gerekiyor ama bu uygulamada kesinlikle bu böyle olmuyor. Bu uygulamada inşaat tırmalan yapı denetim ücretini ödüyorlar ama bunu belgelendiremiyorlar. Bütün firmalarda aynı sorunu yaşıyor bunu birkaç platformda dile getirmeye çalıştık anlatıyoruz ama bu ciddi bir engel yani bizim ödediğimiz bir ücret var biz ödüyoruz ama gider olarak kullanamıyoruz doğal olarak kail ılığımız fazla gözüküyor ve daha fazla vergi ödüyoruz bu birinci yaşadığımız sıkıntı. Diğer bir sıkıntı ise yine bir inşaat firması konut üreten bir firma proje arsa aldığında kat karşılığı anlaştığında arsa sahibiyle kat irtifakı diye bir olayımız var kat irtifakı tapusu çıkıyor yani proje başladıktan inşaat başladıktan sonra proje üzerindeki kattaki dairelerin tapuları çıkıyor. Bu tapular yalnız arsa sahibi üzerinden kuruluyor kat karşılığı sözleşme gereğince de inşaat seviyesine göre müteahhit firma tapu devirlerini alıyor burada da artı bir inşaat finnalanna bir yük biniyor. Aslında satış olmayan bir durum var. Ekstradan tapu harcı ödüyoruz ciddi bir maliyeti var yani %4'lük bir maliyet daha inşaat firmasının üzerine binmiş oluyor. 


SON OLARAK BURADAN NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ? 

Öncelikle Kayserili hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu gün Suat Altın İnşaat'ı ulusal anlamda marka yapan Kayserili hemşerilerimiz. Kayseri ve civar şehirlerden de çok ciddi müşterilerimiz ve dostlarımız var. Sivas, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Kahramanmaraş gibi şehirlerin birçoğu da yatırımını Kayseri'ye yapıyor. Kayseri etrafında büyük bir şehir ve çevre şehirlerden de çok ciddi yatırımlar alıyor onlara da çok teşekkür ediyorum bu gün bu seviyeye gelmemizde çok ciddi katkılan var. Biz konut sektöründe hep büyümeyi hedefledik. Yeniliklerle, farklılıklarla sektörümüzde hep ön plana çıkmaya gayret gösterdik ve sektörümüzde lider olmayı düşündük. Hedefimiz dünya markası olmak bu hedefi de yine bu dostlarımız sayesinde yapacağız. Artık Suat Altın İnşaat bunun adımını attı. Önümüzdeki dönemde inşallah hedeflediğiz istikrara ülkemiz kavuşursa bu istikrarla çok daha büyük projeler üretmeye devam edeceğiz ve şehrimizi inşallah süper ligde dünya liginde temsil etmeye devam edeceğiz. 



Aytül Vidinlioğlu/Kent haber


Geri Dön