24 / 04 / 2024

Şehir Hastaneleri için şehrin içindeki hastaneler mi kapatılıyor?

Şehir Hastaneleri için şehrin içindeki hastaneler mi kapatılıyor?

Türkiye’de 11 şehir hastanesi faaliyette, 18’inin ise ihalesi sürüyor. Son olarak “Türkiye’nin en büyük şehir hastanesi” diye tanıtılan Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin ihalesinin iptal edilmesi, finans sorununu da gündeme taşıdı...



Açılacak şehir hastaneleri için kentin içindeki kamu hastaneleri kapatılıyor.  Ankara  Bilkent Şehir Hastanesi için 4 kamu hastanesi kapatıldı, İstanbul’daki şehir hastanesi için hangi hastanelerin kapatılacağı ise bilinmiyor. 

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, şehir hastaneleri ile ilgili olarak, “Şehir hastaneleri kamu hastanesi değil; devlet, inşaat şirketinin sahip olduğu hastanede kiracı. Maliyet bedeli çok yüksek olan şehir hastanelerinden hizmet alırken henüz fark ücreti ödenmiyor, ancak zamanla fark ücreti gündeme gelecek. Bu hastanelerin iki açmazı var. Bu parayı veremeyecek yurttaşlar, ya bu hastanelere gidemeyecek ya da evinde ölecek. Dünyadaki örneklerinden de bilindiği gibi bir süre sonra bu hastaneler kira ve hizmet bedellerini ödeyemeyecek duruma geliyor; kendini finanse edemeyerek elde patlayan yapılara dönüyor” dedi.

İlk şehir hastanesinin Mersin’de açıldığını, ardından Adana, Manisa, Isparta, Yozgat, Eskişehir, Kayseri, Bursa, Elazığ, Ankara, Gaziantep’te faaliyete girdiğini anımsatan Kılıç, 18’inin ise ihalesinin sürdüğünü fakat ihalelerin durumunun bilinmediğini aktardı.

İstanbul’da 2 bin 500 yatak kapasiteli İkitelli’deki Başakşehir Şehir Hastanesi ile 4 bin 200 yatak kapasiteli Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin planlandığının bilgisini veren İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, “İkitelli Şehir Hastanesi’nin 2020’de faaliyete girmesi bekleniyor. Sancaktepe’deki hastanenin ihalesinin ise geçen günlerde Resmi Gazete’de iptal edildiğini öğrendik” diye konuştu.

Şehir Hastaneleri için şehrin içindeki hastaneler mi kapatılıyor?

Şehir hastanesi yaparken yeni bir hastanenin açılmadığını, Yüksek Planlama Kurulu’nun planladığı yatak kapasitesinin üzerine çıkılamadığı için bu hastaneleri açarken eski hastanelerin o bölgede kapatılmak durumunda kalındığını aktaran Kılıç, “Ankara’daki Bilkent Şehir Hastanesi ile tarihi olan 4 köklü hastane kapatıldı. Şimdi Etlik Şehir Hastanesi için aynı durum söz konusu. Ankara için kapanacak hastaneler belli, ama İstanbul’da yapılacak şehir hastaneleri ile hangi hastanelerin kapatılacağını bilmiyoruz. Bakanlığın bunları açıklamasını bekliyoruz” dedi.


Geri Dön