19 / 03 / 2024

Senetle ev alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Senetle ev alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Konutta kredi faiz oranlarının yükselmesi senetli satışları da patlattı. Senetle ev alırken faiz yükünden kurtulsanız da mağdur olmamak için dikkat etmeniz gereken noktalar var...



Ev sahibi olmak herkesin hayali ancak bu yıl konut kredisi faiz oranlarının yüzde 3'ü aşması, vatandaşı oldukça yüksek faiz maliyetleriyle karşı karşıya bıraktı. Faiz yükü artınca vatandaşın ev alma hayalini ertelemesi konut üreticilerini alternatif yollara yöneltti.
 
Posta gazetesinden Meltem Kara'nın haberine göre, bunlardan en çok tercih edileni firmaların bankaları devre dışı bırakıp kendi bünyelerinde daha düşük faiz oranları ya da sıfır faizle senetle yaptığı satışlar oldu. Senetli satışlar ev almak isteyenleri yüksek faiz maliyetinden kurtarsa da mağdur olmamak için bazı önemli tedbirleri almanız gerekiyor. 

Ruhsatı mutlaka inceleyin

Tüketici Kanunu'na göre, ruhsatını alamayan projelerde satış yapılamıyor. Ancak siz yine de projenin ruhsat durumunu araştırmayı ihmal etmeyin.

Banka kredisi var mı?

Senetle ev alacak olsanız da "Projede banka kredili satış yapılıyor mu?" sorusunun cevabı da çok önemli. Bankaların kredi verdiği projelere yönelin.

Firma güvenilir mi?

Senetle ev alırken en çok dikkat etmeniz gereken konu, firmanın güvenilirliği olmalı. Son dönemde inşaat sektöründe bazı firmaların mali sorunlar yaşadığı biliniyor. Senetle ev almak cazip gelse de güvenilir olmayan bir firmadan alırsanız, inşaatın bitmeme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle firmanın daha önce teslim ettiği projeleri, herhangi bir teslim sorunu yaşayıp yaşamadığını, şantiyelerinde inşaat ilerleme durumunu bizzat kendiniz yerinde inceleyin.

Alacaklının adına

Senetle ev alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de senetlerin nama yazılı olarak her taksit için ayrı düzenlenmiş olması. Başka bir deyişle bu senetlerin alacaklının adına yazılması ve ciro edilemeyecek bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Böylece ev alanların senetleri başkalarına devredilemiyor. Bu şekilde senerleri devralan 3. kişilerle muhatap olmanıza gerek kalmıyor.

2 konuttan biri senetle

Ev alımında senet kullanımının oldukça artmasında kredi faizlerindeki yükseliş de etkili oldu. Rakamlara bakacak olursak, son dönemde markalı konutlarda satılan her 2 konuttan biri için senet düzenleniyor. Veri şirketi Reidin ile GYODER'in yeni konut endekslerine göre, Ekim ayında konut satışlarında senet kullanım oranı yüzde 47 olurken, banka kredisi kullanımı ise yüzde 14'e kadar indir. Peşin kullanım oranı da yüzde 39 olarak gerçekleşti.

Senetle ev alanlar dikkat!

Konut kredisi kullanımı düştü!


Geri Dön