20 / 04 / 2024

Serkan Emin: 2014, enerji tasarruflu konutların yılı olacak!

Serkan Emin: 2014, enerji tasarruflu konutların yılı olacak!

Yeni yılın ilk günlerinde elektrik, doğalgaz gibi enerji kalemlerine zam bekleyen Türkiye, tasarruf dönemine giriyor. Yenilenen binaların yüzde 10'unun yeşil bina olması halinde 250 milyon dolar tasarruf öngörülüyor.




Türkiye'yi  zorlu bir dönemin beklediğini belirten çevre dostu yeşil binalar danışmanlık firması Altensis kurucu ortaklarından Serkan Emin, bu dönemde savurganlıklara son verilmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu belirtti. 


Enerji sektörü uzmanlarının, döviz kurlarındaki hızlı artış nedeniyle hane halkının enerji faturalarında ocak ayıyla beraber yüzde 10'luk artışlar olabileceğini öngördüğünü hatırlatan Serkan Emin "2014 yılında çevreci konutların dönemi başlayacak" diye konuştu. 


Suda yüzde 40 Yeni yapılan ve yapılmakta olan binalarda çevre dostu önlemlerin alınmasıyla enerjide yüzde 24 ila 50, su tüketiminde ise yüzde 40 oranında tasarruf sağlandığına dikkat çeken Serkan Emin, varolan binaların da yeşil dönüşümünün yapılmasıyla Türkiye açısından ihmal edilemeyecek bir tasarrufun ortaya çıkacağının altını çizdi. Türkiye'de başlayan kentsel dönüşüm seferberliğinin bu açıdan da önem taşıdığına vurgu yapan Serkan Emin, 2014 yılında  500 bin konutun dönüşümünün hedeflendiğini ve hükümetin kentsel dönüşümde yapılacak konutların çevreci özellikler taşıması konusunda bir vizyonu olduğunu ifade etti. 


Türkiye'deki 19 milyon konutun yaklaşık 7 milyonunun yenilenmesinin gündeme geldiğini hatırlatan Serkan Emin, yenilenecek konutlardan sadece yüzde 10'nun çevre dostu yeşil konutlar olması halinde yılda ortalama 250 milyon dolar tutarında enerjinin tasarruf edilebileceğini vurguladı. Yılda 250 milyon doların havaya savrulmasını önlenmesinin karşılığında bile Türkiye'ye yeni bir marina yatırımı, bin 500 konutluk yeni bir yaşam alanı, yeni bir fabrika, yeni bir Ar-Ge merkezi ya da tam teşekküllü bir üniversite binası kazandırılabiliyor. Serkan Emin, dönüşümün tamamının yeşil olması, yeni binaların çevre dostu olması halinde ise tasarruf edilecek rakamın yılda 2.5 milyar doları bulabileceğini öngördüklerini ifade etti. 


Star


Geri Dön