23 / 04 / 2024

Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik kanunu!

Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik kanunu!

6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında düzenleme yapılmasına ilişkin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise verildi.



6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında düzenleme yapılmasına ilişkin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise verildi. Teklif kapsamında Anılan Kanun kapsamına girecek kooperatif birliklerinin niteliği belirtilerek, madde metninde kooperatif merkez birlikleri de zikredilmiş ve böylelikle ilgili maddenin uygulama alanı daha açık hale getirilerek uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin engellenmesi amaçlanıyor.

KANUN TEKLİFİ

MADDE 5- Madde ile, 6362 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında değişiklik yapılmaktadır. Anılan Kanun kapsamına girecek kooperatif birliklerinin niteliği belirtilerek, madde metninde kooperatif merkez birlikleri de zikredilmiş ve böylelikle ilgili maddenin uygulama alanı daha açık hale getirilerek uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin engellenmesi amaçlanmıştır.

Madde kapsamında yer alan anonim ortaklıkların belirlenmesinde amlan kooperatifler, kooperatif birlikleri ve kooperatif merkez birliklerinin bu ortaklıklar üzerinde sahip oldukları hakimiyetin ifade edilmesinde “payların çoğunluğu” ibaresi yerine “yönetim kontrolü” ibaresi tercih edilmiş ve maddenin lafzı sermaye piyasası mevzuatı terimleri ile uyumlulaştırılmış ve satış hasılatı düşük tutarda olan anonim ortaklıkların Kanun kapsamına alınmasında kamu yararı bulunmadığı için kapsam dışında bırakılmıştır.

KANUN TEKLİFİ METNİ

MADDE 5- 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmştır.

“Pay sahibi sayısı en az beş yüz olan kooperatiflerin veya kendisine ortak olan kooperatiflerin pay sahibi sayısı en az beş yüz olan kooperatif birliklerinin veya kooperatif merkez birliklerinin yönetim kontrolüne sahip olduğu ve yıllık en az elli milyon Türk lirası satış hasılatı yapmış olan anonim ortaklıklann paylan halka arz olunmuş sayılır.”

 


Geri Dön