20 / 04 / 2024

Şile'deki askeri alan imara açıldı mı?

Şile'deki askeri alan imara açıldı mı?

İstanbul Şile’de eski askeri lojmanların yer aldığı iki ayrı parselden oluşan toplam 30 dönümlük askeri alanın imara açıldığı iddia edildi.



 

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Şile'nin Balibey mahallesinde 4 bloktan meydana gelen 5 katlı askeri lojman binalarının depreme dayanıksız olduğu için yıkılmasının ardından parsellerin imarı bir sene içinde tamamen değiştirildi. 

İlk plan değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde 2017 Kasım ayında oy çokluğu ile yapıldı. Şile Belediyesi'nin mülkiyetine geçen ve “Askeri Alanlar”  fonksiyonuna sahip 23 dönümlük 120 numaralı parsel, yeni belediye binası inşa etmek üzere “Belediye hizmet alanına” alındı. Tartışmalı bir biçimde yapılan plan değişikliğinin ardından bu parselin hemen yanındaki yine askeri olan ve yıkılan lojmanların bir kısmının yer aldığı 119 numaralı parselin imarı da İBB Meclisi'nin 11 Ekim tarihindeki oturumunda değiştirildi.

“ORMAN GÖRÜNÜMÜNDE”

Şile Belediyesi'nin hazırlanarak onaylanmak üzere İBB'ye gönderdiği plan değişikliğinde, 7 dönümlük askeri alanın İSKİ binası inşa edilebilmesi için “Belediye hizmet alanına” alınması teklif edildi. Plan değişikliği teklifiyle ilgili olarak hazırlanan raporda 24 Kasım 2017 tarihinde yan parselde yapılan plan değişikliğine atıf yapılarak parsellerin askeri alandan belediye hizmet alanına alınması ile fonksiyon bütünlüğünün sağlandığı kaydedildi. Hazırlanan raporda arazinin mevcut durumu “çoğunlukla orman görünümünde ağaçlık alan” olarak tanımlandı.

“YEŞİL KALSIN”

Raporda, Milli Savunma Bakanlığı İstanbul İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı'nın “şartlı olumlu” görüşleri de yer aldı. Milli Savunma Bakanlığı görüş yazısında, parselin “Şile askeri güvenlik bölgesi” sınırları içinden kaldığını belirtilerek  “Parselde yapılacak her türlü yapılaşma için ruhsat verilmeden önce yetkili komutanlık olan 15. Füze Üs Komutanlığından izin alınması gereklidir” şartıyla askeri alan fonksiyonunun iptalini uygun buldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü ise değişikliğin bölge planı kapsamında değerlendirilmesini istedi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu da kamu yararı taşıdığı gerekçesiyle plan değişikliğini uygun buldu. Yapılan plan değişikliği oy çokluğu ile kabul edildi. CHP grubu, askeri alanın yeşil olan olarak değerlendirilmesini istediği için alınan karara ret oyu verdi. Plan değişikliği doğrultusunda eski askeri lojmanların bulunduğu araziye Şile Belediye binası ve İSKİ binası yapılacak.

 

Murat Kurum: Askeri arazileri rant olarak görmedik!


Geri Dön