19 / 04 / 2024

Silifke Belediyesi'nin taşınmaz satışı meclis gündeminde!

Silifke Belediyesi'nin taşınmaz satışı meclis gündeminde!

Silifke Belediyesi'nin yaptığı bir taşınmaz satışı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gökçel, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Silifke Belediyesi'nin yaptığı bir taşınmaz satışına ilişkin soru önergesi verdi. Gökçel, sorusunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gökçel, ''Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından Anayasa'nın 98'inci İçtüzüğün 96'ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Gökçel, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Belediyeler sosyal ve mali gerekçelerle taşınmaz satışı yapmaktadırlar. Bu sayede düzenli kentleşme ve sosyal adaletin sağlanması amaçlanmaktadır. Son yıllarda ise belediyeler ve milli emlak vasıtası ile çok sayıda taşınmaz satışı yapıldığı görülmektedir. Kamuya ait taşınmazların düşük bedellerle satışının yapılması dolayısıyla kamu arazileri üzerinden rant elde edilmesi son yıllarda sıkça karşımıza çıkan bir durumdur. Kamuoyunda bu duruma ilişkin ciddi kaygılar oluşmuştur. Mersin ilimizin Silifke ilçesine bağlı Kurtuluş mahallesinde 2334 numaralı parselde yer alan Silifke Belediyesi'ne ait 661 dekar büyüklüğündeki alan yapılan ihale ile satışa çıkartılmış ve ihale yöntemi ile satışı yapılmıştır. Denize olan konumu ve niteliği bakımından çok değerli olan arazinin satışının yaklaşık 27 milyon TL ile yapıldığı açıklanmıştır. Bölgedeki arazi fiyatları ortalama 75 bin ila 100 bin Türk Lirası/ dekar olarak değişmektedir. Hali hazırda yıllık ortalama 1 milyon Türk Lirası kira geliri edilen bir alanın satış ihalesine tek katılımcının girmesi ve dekarı 40 bin TL bedelle satılması belediye tarafından yapılan bu satışın yukarıda değinildiği üzere rant amaçlı ve kamuyu zarara uğratan bir satış izlenimi yaratmaktadır.''

Silifke Belediyesi nin taşınmaz satışı meclis gündeminde!

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel'in soruları:
1- Belediyeye ait arazinin satışına ilişkin inceleme yapılmış mıdır?

2- İlgili bölgede satıştan önce Silifke Belediyesi tarafından emsal arazi rayiç bedelleri incelenmiş midir? İncelendiyse ne kadardır?

3- Düşük bir bedelle çok Silifke Belediyesinin satış yapması kamuyu zarara uğratmak değil midir? Bakanlığınız bu konuda işlem yapmayı düşünüyor mudur?

4- Sözü edilen satışa tek katılımcı iştirak etmiştir. Kamu İhale Kanununda belirtilen rekabet koşulları sözü edilen ihalede sağlanmış mıdır?

5- Rekabet koşulları sağlanmadı ise buna rağmen niteliği bakımından çok değerli bir arazinin satışında Belediyece israr edilmesinin gerekçesi nedir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön