28 / 03 / 2024

Sincan Ankara'nın gayrimenkul fiyat artışında ilk sırada!

Sincan Ankara'nın gayrimenkul fiyat artışında ilk sırada!

REIDIN.com’un verileriyle hazırlanan ‘Emlak Raporu’Ankara’nın yıldızı olarak yüzde 18.3’le Sincan’ı birinci seçti. Sincan’ı 16.4’ile Gölbaşı izliyor.



Emlak sektörü,2015’te hem değer artışı hem satışlardaki canlılık açısından parlak bir yarıyılı geride bıraktı. Yapı ruhsatı verilerinin gerilemesi de arzın yavaşlayarak eldeki konut stokunun azalmasını dengeli sağlam bir piyasanın oluşmasını sağlayabilir.REIDIN.com’un verileriyle hazırlanan ‘Emlak Raporu’Ankara’nın yıldızı olarak yüzde 18.3’le Sincan’ı birinci seçti. Sincan’ı 16.4’ile Gölbaşı izliyor.


Bu sonuç uzun zamandır anlatmaya çalıştığımız ve birçok yazımda dile getirdiğim gerçeği doğruluyor. Kent merkezi ve ticari merkezler üzerine kurulu ve yüksek arsa maliyetleri senaryosu, çevre bölgeler karşında değerlenmede orta ve uzun vade de yavaş kalıyor. Bu yıl başkentte en yüksek değer artışını sağlayan konutlar Sincan ve Gölbaşı ilçelerindeydi. Kentin merkezi semtleri Çankaya, Mamak da gibi bölgelerde ise değer artışları birçok çevre ilçenin gerisinde kaldı. 


Nitekim bu durum yalnızca  Ankara  için değil İstanbul için de aynı ‘İstanbul içinde satılan konutların sadece yüzde 14’ü kent merkezinde ve ‘merkezi iş alanı’ statüsündeki bölgelerin çevresinde gerçekleşti. Bu bölgelerde boş arsa bulma sıkıntısı ve arsa fiyatlarının pahalılığı nedeniyle arzı düşük olan yeni konutlar, çok yüksek konut fiyatlarına sahip. Bu nedenle de İstanbul’da yapılan konut satışlarının yüzde 86’lık çoğunluğu konut maliyetlerinin daha az ve arzın daha fazla olduğu diğer bölgelerde gerçekleşti. 


Konut yatırımcısı bölge tercihinde özellikle ulaşım imkanları gelişmekte olan şehir merkezine uzaklığının dezavantajını yeni yapı stokları, düzenli şehir planlama, aldığı göç ve büyüme oranı ile kapatabilen ilçelere yönelmeli. 


Konut verilerini incelerken 

REIDIN.COM verileri oldukça ayrıntılı ve bilgilendirici içeriğe sahip ancak diğer emlak portallarında yayınlanan veriler gibi m2 fiyat bedelleri oldukça yanıltıcı olabiliyor..M2 satış bedellerinin 1700-1800TL olduğu bazı mahallerde 950-1000Tl gibi rakamlardan bahsediliyor.Bunun en büyük sebebi ise satış bedelleri ve tapu bedeli arasındaki fark. Bu tarz verileri bu tür farklılıkları göz önünde alarak incelemeniz daha doğru çıkarımlar da bulunmanızı sağlayacaktır. 




Geri Dön