25 / 04 / 2024

Şirket arazilerinde hissedarların payları küçültülebilir mi?

Şirket arazilerinde hissedarların payları küçültülebilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e, sorusunda bir şirketin ortaklarının arazi aldığını ve paylarının şirket hisesi oranında olduğunu belirtti. Okuyucu bu durumda arazideki payını kaybetme ihtimalini sordu.



Posta köşe yazarı Tamer Heper'e, sorusunda bir şirketin ortaklarının arazi aldığını ve paylarının şirket hisesi oranında olduğunu belirtti. Burada kendisine miras hissesi kaldığını söyleyen okuyucu, şirket ortaklarının her sene kar payı aldığını ancak kendisine bir şey vermediklerini aktararak, ortakların hisselerini artırdıklarını bu sebeple kendi hisselerinin küçüldüğünü belirtti. Okuyucu, bu durumda arazideki payını kaybetme ihtimalini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Şirket arazilerinde hissedarların payları küçültülebilir mi?

İlk önce daha bir husus tekrar göz önüne alınmalı. Paylı mülkiyetlerde gayrimenkul, ortaklar arasında metrekare şeklinde tescillenmez, hisse oranları dikkate alınarak tescillenir. Evet, tapularına bakıldığında hisse oranının dışında bu hisseyle denk olan metrekare yazılı olabilir ama mesela tapuya gidip ‘bana 3 metrekare arsa tescil et’ derseniz bu yapılamaz. Pay şeklinde tescillenir. Bu durumda okuyucunun hissesinin 8000/... olarak belirtilmesinde bir yanlışlık olabilir ve mülkiyetinin sorunlu olmaması için düzeltilmesi gerekli. 

*****

Bu arazideki mülkiyet payı incelenecek olursa; anlatılandan görülen şu: Bahsedilen arazi şirketin malı değil. Şirket ortaklarının, paylı mülkiyet şeklindeki mülkü. Şirket bir hükmi şahsiyet olarak geçer. Şirketler mal alabilir, tapuda malik şeklinde şirket belirtilir. Fakat şirket ortakları malik şeklinde görünüyorsa bu arazi şirketin malı değil, şahısların paylı mülkiyet durumundaki mülkü olur. Bu neenle okuyucu da da şirket ortakları ile beraber bu yerin maliki oluyor. Şirketin kâr dağıtımı ile arazinin mülkiyetinin ilgisi bulunmuyor. Şirkettekilerin kâr payı alması veya payların yükselmesi, okuyucunun hissesinin küçülmesine neden olmaz. Şirketin ticari faaliyetleri ayrı bir konu, kişilerin ortak olduğu bir mülkün mülkiyeti ayrı konular. Bu arazi şirket tarafından kullanıyorsa, okuyucunun da ecrimisil isteme hakkı bulunuyor. 

*****

Okuyucunun hayatını kaybeden babası bu araziye ortak olmakla beraber şirketinde ortağı konumundaysa, bu durumda okuyucunun arazideki hissesi değil, şirketteki hissesi sermaye artırımı nedeniyle küçülebilir. 

Hisseli arsalarda yol nasıl yapılır?


Geri Dön