19 / 04 / 2024

Sitede oturanların hakları!

Sitede oturanların hakları!

Birden fazla konut bloğunu içinde barındıran konut sitelerinde oturan kat malikleri ve kiracıların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki sitede oturanların hakları nelerdir? İşte yanıtı...



Sitede oturanların hakları!

Birden fazla konut bloğunu içinde barındıran konut sitelerinde oturan kat malikleri ve kiracıların bazı hakları bulunuyor.


Sitede oturanlar hem kendi bloklarında hem de sitedeki ortak alanlarda söz sahibi olabiliyor. Örneğin, Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre öncelikle yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şartı aranıyor. 


Site sakinlerinin; kanunda yer alan 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklı bulunuyor. Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlıyor.


Site yönetimi kurulunun kanunen en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanması gerekiyor.


Buna karşın önemli bir hususun olması durumunda, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabiliyor.


Konut siteleri kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor. Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlü oluyor.


Site yönetiminde bulunan yöneticinin veya yönetim kurulunun sahip olduğu görev ve sorumlulukları yerine getirmemesi durumunda yönetim denetçiye şikayet ediliyor.


Denetçinin kendisini uyarması ve gözlemlemesi sonucunda, yönetici ile ilgili aynı sorun devam ediyorsa, yönetim Sulh Hukuk Mahkemesine şikayet edilebilir.



Site yönetimi temsilciler kurulu!
Site yönetiminin dava ehliyeti!



Geri Dön