19 / 04 / 2024

Sitelerde yaşam rehberi hazırlanmalı!

Sitelerde yaşam rehberi hazırlanmalı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okuları için sitelerde yaşam rehberi hazırlama konusunu değerlendirdi. İşte, Nihat Dönmez'in bugünki yazısı...



Yönetim planı, yasal bir zorunluluk; oysa hayat zorunluluk değil, ilahi bir hediye. Evet, siteler,  yönetim planına göre yönetilir, ancak malik-sakinler yönetilmek değil hizmet bekler. Yönetim planı, malikler arasında, ortak bir alanda yaşama dair  bir sözleşme niteliğindedir. Oysa maliklik hukuki bir terimdir, asıl olan sosyal bir olgu olan “sakin”-liktir. Yani bir arada, aynı çocuk parkını, aynı saunayı, aynı otoparkı paylaşmaktır.


Yönetim planı, bir talimat örneğidir. Oysa bize gereken, site yönetim planı değil, site yaşam kültürüdür. Tamam, hukuki bir gereklilik olarak yönetim planı olsun, ama o çelik ele, kadife bir elpen giydirelim: 


Site Yaşam Rehberi: asıl olan komşuluk hukukudur, adli hukuk değil. Adli hukuk, adliyeye, komşuluk hukuku kahve içmeye götürür. Adliyenin aylarca husumeti, kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Ben, danışmanlık yaptığım sitelerde, yönetim planını arka tarafta yasal bir belge-sözleşme olarak tutarım, ama asıl olan bir yaşam rehberi hazırlayarak; hem mevcut malik-sakinlere, hem de yeni satın alan maliklerime, taşınan sakinlerime, kiracılarıma hoş geldiniz sunumu yanında bir site  yaşam rehberi hediye ederim, hem de imza karlığı değil, çayın yanında ikram olarak. Bu rehberde;  taşınma,ulaşım,iletişim bilgilerinin yanında, site hizmetlerine nasıl ulaşabileceği, dairesindeki boyanın renk kod numarasından, aile hekiminin iletişim bilgilerine, su sayaç abonelinin sürecinden, mutfaktaki mobilyaların temizlik tavsiyesine kadar bir çok konu belli bir senaryo akışında bulunurken, yönetim planının adını vermeden, yönetim idaresinin oluşumuna kadarki konuları özetlerim. Böylece, komşuluk hukuku içinde daha güvenli, daha temiz, daha bakımlı sakinlerin kendilerini özel hissedebileceği bir yaşam alanı üzerinden sakinler memnuniyeti ve emlak değeri artışına katma değer aramak daha kolay ulaşılabilirlikte olur.


www.konutsitesiyonetimi.com



Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni


Geri Dön