16 / 04 / 2024

Sitelerdeki beceriksizlik en büyük yolsuzluktur!

Sitelerdeki beceriksizlik en büyük yolsuzluktur!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Site yönetimlerin yolsuzluk olduğuna daire ezber bir söylem vardır. Asıl konu yolsuzluk değil kaynakların boşa kullanılması yani yönetim beceriksizliğidir. Yönetim beceriksizliği, en büyük yolsuzluktur, çünkü site kat malikleri iyi niyete rağmen sitelerinin kötü yönetilmesine reva görülmüştür.


Site kat malikleri sitelerinin iyi yönetilmesi için ancak ve sadece güvenilir adaylar lehine tercihte bulunabilir. Bu tercih en akıllıca ve doğal olanıdır. Asıl sorun site kat maliklerinin teveccühü ile seçilen yöneticilerin yetki ile yetiyi karıştırmalarındadır.


Yetki saha veya özel iş tecrübesi gerektirmese de; genel yönetim-denetim tecrübesi gerektirir. Yetkilendirilmiş yönetim yetili bir saha sorumlusu olmadan eksik kalır. Deneme yanılma yolu ile saha sorumlusu seçmek zaten bir-iki yıl olan süreçte üç-dört-beş değişimle tamamlanır ve sitenin sorunları artarken, umutlar biter.


Hiç kimse yolsuzluk yapmamıştır, ama sitede işler yürümemiş, sakinler memnuniyeti- emlak değeri artmamıştır. Başarısızlık vardır da suçlu veya suçlu adayı da yoktur. Zaman çalınmamış ama boşa geçmiş gitmiştir. Para çalınmamış ama boşa harcanmıştır. Yani ortada yolsuzluk yapan yoktur da yolsuzluğun kendisi vardır çünkü site yönetimine bir yol çizilmemiş, operasyon, iş ve işler yol bulamamış ve yolsuz kalmıştır da bu yolsuzluktan yollanan da olmamıştır. İşte o zaman anlaşılır ki beceriksizlik en büyük yolsuzluktur.


Site yönetim kurulları başka profesyonelliği olan kişilerdir, bu konuda tecrübeli olmayabilir ama yetkilerinin altını dolduracak yetilileri bulmak gerektiği doğrusunu, ezberden iş yapanlarla çalışmama yanlışına tercih edecek akıllılıkta olabilirler.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/YONETIMKURULUDANISMANI.pdf 


Site yönetimlerinde denetim felsefesi!




Geri Dön