20 / 04 / 2024

Sivas'ta askeri alandaki kilise, sahiplerine tahsis ediliyor!

Sivas'ta askeri alandaki kilise, sahiplerine tahsis ediliyor!

Sivas' ta 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı sınırlarında Temeltepe arazisinde kalan "Surp Kevork Kilisesi" de restore edildikten sonra Sivas Ermenileri Dostları Derneği'ne iade edilecek...



Azınlık vakıflarına ait malların iadesiyle ilgili yasadan sonra birçok gayrimenkul eski sahiplerine devrediliyor. Sivas'ta 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı sınırlarında Temeltepe arazisinde kalan "Surp Kevork Kilisesi" de restore edildikten sonra Sivas Ermenileri Dostları Derneği'ne iade edilecek. Milli Savunma Bakanlığı, mülkiyeti Hazine'ye ait kilisenin "Uygun yazısının yazılarak İl Özel İdaresi'ne restorasyon için tahsisi"ne onay verdi. Bakan İsmet Yılmaz'ın talimatıyla harekete geçen Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, kilisenin kültürel amaçlı restorasyonu için proje uygulamayı planladıklarını söyledi. Kemelek, "İlimizde çatısıyla, duvarlarıyla ayakta kalan tek eser" dedi.Kilisenin askeri alan dışına alınması ve restorasyonuyla ilgili yazışmaların kısa sürede tamamlanacağını belirten Sivas Vali Yardımcısı Salih Ayhan "Taleplerimizi Sivas Defterdarlığı'na ilettik. Defterdarlık, bakanlık görüşünü alarak, en kısa zamanda buranın tahsisini kurumumuza yapacak. Tahsis yapıldıktan sonra devir işlemleri gerçekleşecek" diye konuştu. 


'RESTERASYONU HIZLI YAPILIR' 

Sivas Ermenileri Dostları Derneği Başkanı Sebuk Koçak "Kilise, 1940'lı yıllardan beri askeri alanda. Yıllarca yanına yaklaşmamıza izin vermediler. Kente gelen 5 arkadaşımla birlikte yazın tugaya gittik. Komutan bize izin verdi ve 70 yıl sonra ilk kez kilisemizi gördük. Askeri alanda kaldığından restorasyonu hızlı yapılabilir" dedi. 1840'larda hem kilisenin hem de mezarlığın mülkiyetinin kendilerine ait olduğu iddiasında bulunduğunu belirten Koçak, " 1915 ile birlikte sahipsiz kaldı ve cumhuriyet döneminde içinde cephanelik oldu" diye konuştu. 


ERHAN ÖZTÜRK/ Sabah Gazetesi


Geri Dön