28 / 03 / 2024

Sivas’ta tarihi konaklar restore edilerek kültürel hayata kazandırılıyor!

Sivas’ta tarihi konaklar restore edilerek kültürel hayata kazandırılıyor!

19. Yüzyıl mimari yapılarından Söylemezler Konağı restorasyon çalışmalarının bitmek üzere olduğunu belirten Özcan Duman, “İdare olarak emlak katkı paylarından elde etmiş olduğumuz gelirlerle ilimiz kent hayatına sivil mimari yapılarını kazandırıyoruz...



Sivas’ta tarihi konaklar restore edilerek yeniden kültürel hayata kazandırılıyor. İl Özel İdaresi, İmar Kentsel ve İyileştirme Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında katkı payı almaya uygun görülen tarihi yapılara onarım ve proje desteği sağlanıyor.


13 Nisan 2005 tarihli ve 25785 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik' kapsamında yapılan başvuruların değerlendirilerek karara bağlanmasının ardından 21 tarihi yapıya destek sağlanması kararlaştırılmıştı. Şehrin barındırdığı geleneksel mirasın ender örnekleri, ecdat yadigârı eserlerin korunması, onarılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için sürdürülen çalışmalar sonucunda katkı payı alan tarihi yapılar gelecek nesillerle buluşmuş olacak.     Bu kapsamda Akdeğirmen Mahallesi’nde bulunan Söylemezler Konağı ile Necati Ercan Evi’nde de restorasyon işleri hızlı bir şekilde yürütülüyor.     Yapılan çalışmaları yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak üzere her 2 konağı gezen Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Sekreteri Özcan Duman ile İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Emrullah Toprak, KUDEB Sorumlusu Erdal Çetindağ tarihi yapılarda inşaat çalışmalarının kısa süre sonra biteceğini dile getirdi.    İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ile Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin çalışmalarıyla yürütülen 19. Yüzyıl mimari yapılarından Söylemezler Konağı restorasyon çalışmalarının bitmek üzere olduğunu belirten Özcan Duman, “İdare olarak emlak katkı paylarından elde etmiş olduğumuz gelirlerle ilimiz kent hayatına sivil mimari yapılarını kazandırmayı amaçlıyoruz.” dedi.



Zaman Gazetesi



Geri Dön