19 / 04 / 2024

Sokak aydınlatmasında ekonominin adı Wone Lighting!

Sokak aydınlatmasında ekonominin adı Wone Lighting!

Türkiye’de ve tüm dünyada yaşanan ekonomik krizler insanları enerji tüketimi ve enerjinin verimli kullanımı konusunda düşünmeye gitti. Enerji adına verimlilik sağlamak için LED’li ürün kullanımı önemli..



Türkiye’de ve tüm dünyada yaşanan ekonomik krizler insanları enerji tüketimi ve enerjinin verimli kullanımı konusunda düşünmeye gitti. Modern çağın hayat damarlarından biri olan enerji nasıl verimli olarak kullanılabilirdi? Yapılan yoğun araştırmalar ve Ar-Ge uzmanlarının ortak görüşüne göre enerji adına verimlilik sağlamak LED’li ürünlerin kullanımı ile mümkün olmakta. 


Peki bireysele indirilen LED kullanımları enerji sarfiyatını azaltırken toplumun yaşam alanlarında sıklıkla enerji tasarrufunun aksine davranan yol aydınlatmalarında tasarruf nasıl sağlanacak? Tüm bu merak edilen soruların cevabı ise Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’in kamuoyu ile paylaştığı bilgilerde saklı.

2005 yılında kurulan ve LED aydınlatma konusundaki başarılarını hızla devam ettiren Wone Lighting yol aydınlatması tasarımı yapılırken ilk önce yolun özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü; yol genişliği, şerit sayısı, refüj vb özellikler, yol aydınlatması tasarımı için gereken bilgiler. Wone; aydınlatma mühendisliğinin bu temeller üzerinde şekillendiğini ve Wone Lighting tasarımlarının bu temelleri baz alarak şekillendiğini belirterek firmanın herkes için kaliteli aydınlatma sloganı ile hareket ettiğini görmekteyiz.

Bir LED armatür tasarlanırken de yukaıda belirtilen özellikleri göz önünde bulundurdukları her röportajında dile getiren Kaan Dilber; bir LED ışık kaynaklı armatür seçimi yapılırken, yol sınıfı için gerekli aydınlatma şartlarını sağlayan niceliklerin karşılandığından kesinlikle emin olunmalıdır dedi. M1, M2, M3, M4, M5 aydınlatma sınıfında yer alan yollar için sırasıyla 70W, 100W, 150W, 250W, 400W gücünde led armatürler kullanılmasını gerektiren Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber sözlerine örneğin sokaklarda 40W gücünde bir LED armatür kullanılırken, şehir içi yollarda 250W gücünde LED armatür kullanılmaktadır diye devam etti. 


Farklı ülkelerdeki örnekler ile konuya açıklık getiren Kaan Dilber;


Iowa Eyaleti (ABD), 2011-2012


•Hükümetin tesis maliyetinin %50’sini hibe olarak verme kararı üzerine, Ekim 2012 yılında yayınlanan rapora göre, 2011 ve 2012 yıllarında 9 şehirde toplam 2.565 sokak aydınlatma armatürü LED’li olanlarla değiştirilmiştir.


•Bu uygulamalarla, yıllık 1.185.720 kWh elektrik enerjisi tasarrufu elde edildiği, bu değerin eski tüketimin %50’sine karşılık geldiğine dikkat çekerek bu tür uygulamaların Türkiye’de Wone Lighting aracılığı ile gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi.



Geri Dön