26 / 04 / 2024

Sözlü vasiyetnamenin iptali!

Sözlü vasiyetnamenin iptali!

Sözlü vasiyetname, miras bırakanın son arzusunu iki tanığa açıklaması ve tanıkların bu açıklamaları uygun şekilde yazmaları olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sözlü vasiyetnamenin iptali nasıl olur? İşte, sözlü vasiyetnamenin iptali!



Sözlü vasiyetnamenin iptali!

Medeni Kanun, sözlü vasiyet şeklini yakın ölüm halleri, irtibatın kesilmesi, hastalık veya savaş gibi olağan üstü hallerden dolayı, miras bırakan tarafından yazılı veya resmi vasiyetname düzenlenemeyeceğini dikkate alarak kabul ediyor. 


Sözlü vasiyetname, miras bırakanın son arzusunu iki tanığa açıklaması ve tanıkların bu açıklamaları, uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları olarak karşımıza çıkıyor. 


Tanıklardan biri, kendilerine açıklanan arzuları yer, yıl ve günü belirterek hemen yazmalı, imzalamalı ve diğer tanığa da imzalatması gerekiyor. İki tanık bu belgeyi zaman geçirmeden, sulh hâkimine veya asliye mahkemesine veriyor ve miras bırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağan üstü durumda kendilerine açıkladığını beyan etmeleri gerekiyor. Peki, sözlü vasiyetnamenin iptali nasıl olur?


Yeni vasiyetname  ile..

Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.


Yok etme ile..

Mirasbırakan, yok etmek suretiyle de vasiyetnameden dönebilir.


Kaza sonucunda veya üçüncü kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır.


Sonraki tasarruflar..

Mirasbırakan, önceki vasiyetnamesini ortadan kaldırmaksızın yeni bir vasiyetname yaparsa, kuşkuya yer bırakmayacak surette önceki vasiyetnameyi tamamlamadıkça, sonraki vasiyetname onun yerini alır.

Belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, mirasbırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.


Sözlü vasiyetname geçerli mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön