19 / 04 / 2024

Standart&Poor's: Türkiye'de konut fiyatları düşecek!

Standart&Poor's: Türkiye'de konut fiyatları düşecek!

Uluslararası kredi derecelendirilme kuruluşu Standard & Poor's, İsrail, Rusya, Güney Afrika ile beraber Türkiye'de-de konut arzı talepten fazla olduğu için iki yıl içinde konut fiyatlarının düşeceğini açıkladı.



Uluslararası kredi derecelendirilme kuruluşu Standard & Poor's, İsrail, Rusya, Güney Afrika ile beraber Türkiye'de-de konut arzı talepten fazla olduğu için iki yıl içinde konut fiyatlarının düşeceğini açıkladı. İki gün önce yayımlanan raporu değerlendiren BAY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, iki yıl içinde fiyat düşüşü noktasında S&P ile aynı fikirde olduğunu belirterek, "Fiyatlar kısa vadeli düşecek çünkü faizler yükselme eğiliminde. Ayrıca dünyada para arzı azalıyor. Bu süreçte öz sermayesi güçlü olan şirketler ayakta kalacak. Diğerleri, özellikle merkezden uzakta proje geliştiriyorsa ya fiyat kırmak zorunda kalacak yahut epey zorlukla karşılaşacak." değerlendirmesinde bulundu. 


Buna rağmen, nüfus ile paralel konut sektörünün büyümesini sürdüreceğini vurgulayan Özmandıracı, sermayesi güçlü şirketlerin inşaat sektöründen çok iyi kâr ettiğini, bu sebeple parası olan sanayicilerin sektöre girdiğini söyledi. 

Diğer şirketler için sektördeki kâr marjının yaşam alanı bırakmayacak kadar daraldığını kaydeden Özmandıracı, bu sebeple kentsel dönüşüm projelerinin de rant odaklı ilerlediğini, fiyatların herkesi memnun edecek hale geldiği şamarı projelerin işlemeye başladığını hatırlattı. İstanbul'daki beşinci projesi 42 Maslak projesinin tanıtımı esnasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Özmandıracı, İstanbul'a beklenen yabancı ilgisinin henüz gerçekleşmemesini ise komşu ülkelerde yaşanan çatışmalara ve İstanbul'daki plansızlığa bağladı. 


İstanbul'un estetik probleminin çözülmesi ve bu durumların giderilmesinin ardından yabancı ilgisinde patlama yaşanacağını belirten BAY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, 5 bin kişiye istihdam sağlayacak, İstanbul'daki beşinci projeleri 42 Maslak'ın da Eylül 2015'te tamamlanacağını açıkladı. 


Proje 2011'de başlamıştı. 500 milyon dolara mal olacak projede 460'a yakın rezidans bulunacak. Bunlann yüzde 55'ini sattıklarını açıklayan şirketin yönetim kurulu üyesi, rezidanslarda metrekare fiyatlarının 5 bin dolar ile 7 bin dolar arasında değişeceğini söyledi. Rezidansların metrekare büyüklüğü ise 69 ile 269 arasında olacak. 

Projedeki ofislerde ise metrekare fiyatı 4.500 dolarla 6.500 dolar arasında değişecek. 42 Maslak'ta 16 da penthouse bulunacak. Büyüklükleri 380 metrekare ile 780 metrekare arasında değişecek. 


Zaman 


Geri Dön