19 / 04 / 2024

Süheyl Demirtaş: Yabancı yatırımcılar tersanelere talip!

Süheyl Demirtaş: Yabancı yatırımcılar tersanelere talip!

Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artan yabancı yatırımcı şimdi de tersanelere talip. Tersane arazilerini devletten 49 yıllığına kiralayan sektör oyuncuları sürenin uzatılması halinde milyonlarca dolarlık yatırımın Türkiye'ye geleceğini söylüyor...



GİSBİR Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, "Tersane arazilerindeki kiralama süresi artarsa yabancı yatırımcılar gelir" dedi


Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artan yabancı yatırımcı şimdi de tersanelere talip. Tersane arazilerini devletten 49 yıllığına kiralayan sektör oyuncuları sürenin uzatılması halinde milyonlarca dolarlık yatırımın Türkiye'ye geleceğini söylüyor. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, "2002-2008 yıllarında dünyada sektör bire üç büyürken Türkiye bire 10 büyüdü. Son yıllarda kaydettiğimiz istikrar, yabancı yatırımcının ilgisini çekiyor. Dünyanın her yerinden Türkiye'ye gelmek isteyen yatırımcılar var" dedi. Tersane arazilerinin Milli Emlak tarafından 49 yıllığına kiralandığını belirten Demirtaş, bu sürenin dolmasına 20 yıl kaldığını söyledi. Demirtaş, "Yabancı yatırımcı önünü görmek istiyor. Sürenin uzatılması halinde sektör milyonlarca doları Türkiye'ye çekecek" diye konuştu. 


OFFSHORE İÇİN İLK ADIM 

Yabancının gelmesinin aynı zamanda gemi sanayicilerine offshore inşası için de bir fırsat doğuracağını dile getiren Demirtaş, bir platformunun günlük kirasının 1 milyon dolara kadar çıktığını hatırlattı. Demirtaş, "Offshore alanında dünyada söz sahibi firmalar var. Bunlarla işbirliği geliştirebilmenin yolu da yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelebilmesinden geçiyor. Bunun yolunun açılması aynı zamanda offshore için de ilk adım olacaktır" dedi. Türkiye petrol ve gaz aramaları için birçok ülkeden kiralama yöntemiyle platform getiriyor. 


10 TEKSTİL FABRİKASINA BEDEL

Tersane yatırımlarının büyük rakamlarla ifade edildiğini dile getiren Süheyl Demirtaş, "Bir tersane yatırımı ortalama 10 tekstil fabrikası yatırımına bedel" dedi. Bir tersanede en az 200-300 kişinin çalıştığını vurgulayan Demirtaş, bu sayının işin yoğunluğuna göre 1.000'in üzerine de çıktığını kaydetti.


3 TERSANE PLATFORMA ÇALIŞIYOR

Türkiye'de offshore platformlarına bakım ve onarım hizmeti verildiğini söyleyen Süheyl Demirtaş, "Üç tersane bu platformlar için çalışıyor. Ayrıca 10 tersane de bu tür projeleri yapabilecek kapasiteye sahip. Yabancı yatırımcıyla bu rakam çok daha yükselir" diye konuştu.



Betül Alakent/Sabah Gazetesi 


Geri Dön