29 / 03 / 2024

Sur'da toplu konut değil, tarihi dokunun ihya çalışması yapılacak!

Sur'da toplu konut değil, tarihi dokunun ihya çalışması yapılacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı M. Ergün Turan, Diyarbakır Sur’un yeniden inşasının gündeme geldiğini söyleyerek, 2007-2009 ve 2011 yılında yapılan protokoller çerçevesinde mevcut çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan TRT HABER’e açıklamalarda bulundu.

Turan, Toplu Konut İdaresi’nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde rutin çalışmalarının devam ettiğini belirterek, özellikle Diyarbakır Sur’un yeniden inşasının gündeme geldiğini söyleyerek, 2007-2009 ve 2011 yılında yapılan protokoller çerçevesinde mevcut çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.


Sur’da toplu konut yapılmayacak

Sur içinin sit alanı olduğunu vurgulayan Turan, Sur’a toplu konut yapılamayacağını belirtti. Turan, “Tescilli bir sürü bina var. Koruma amaçlı imar planı var. Buranın tamamen boşaltılarak planlanan şey yüksek katlı binalar değil. Tamamen tarihi dokusuna uygun planlanmış ve koruma kurulunca onaylanmış bir plan var ortada. Burası toplu konut bölgesi olmayacak. Sur’a toplu konut yapılmaz, tarihi dokuya uygun binalar yapılır. O da 1-2 katlı olabilir” diye konuştu.


Tarihi dokunun ihyası

Özellikle Sur’da devam eden ve görev verilmesi halinde yapılacak çalışmalarını tarihi dokunun ihyası olduğunu vurgulayan Turan, “Yeni bir konut bölgesi gibi bir çalışma asla yapılmayacaktır. Sur bölgesinde TOKİ’nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan tarihi dokunun ihyasıdır” açıklamasında bulundu.


2002-2015 arasında 701 bin konut üretildi

Toplu Konut İdaresi’nin 1984 yılında kurulduğunu belirten Turan, “1984-2002 yılları arasında 18 yılda sadece 43 bin konut üretmiştir. Fakat 58. Hükümetle 2002 yılından başlayan süreçle 2015 yılına gelindiğinde idare bugüne kadar yaklaşık 701 bin konut üretmiştir” dedi.  İdare’nin dost eli kuruluş, iyilik üreten bir kurum olduğunu vurgulayan Turan,  İdare’nin yeni değerler ürettiğini söyledi.


2023 hedefi 1 milyon 200 bin konut

18 yılda 43 bin konut üreten bir kurumdan, her yıl yaklaşık 50 bin konut üreten bir yapıya geçtiklerinin altını çizen Tura, kısa, orta ve uzun vadede TOKİ’nin hedeflerini şu şekilde aktardı: “2023 yılı için hedefimizi 1 milyon konut olarak belirmemiştik; emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik.  Bu şu demektir önümüzdeki 8-9 yıl içerisinde 500 bin konut üreteceğiz.”


2016-2019 arası hedef 250 bin konut

TOKİ’nin orta vadeli hedeflerini de aktaran Turan, 2016-2019 arasında hedeflerinin de 250 bin konut inşa etmek olduğunu söyledi. Kısa vade de 2016 yılında hedeflerinin 60 bin konut olduğunu söyleyen Turan, “Birinci ayda 5 bin konut ihale ettik. Ortalama her ay 5 bin konutun ihalesini yapacağız” dedi.


Türkiye’de konutların %9’u TOKİ’den

2002-2015 yılları arasında Türkiye’de üretilen toplam konutun yüzde 9’unun  TOKİ  tarafından üretildiğini vurgulayan Turan, ürettikleri konutların yüzde 85’inin sosyal konut olduğunu belirtti.

Emekliye yeni konutlar geliyor

Talep olan ve arazi üretilebile her yerde emekli vatandaşlara yönelik projeler hazırladıklarını belirten Turan, 14 ilde emekli vatandaşlarımızdan talep topladıkları ve kura çekimlerini yaptıklarını söyledi. Turan ayrıca emekli vatandaşlara müjdeli bir daha vererek 12 vilayette 

çalışmalar yaptıklarını söyledi.  Önümüzdeki haftalarda 12 vilayet için talep toplayacaklarını aktaran Turan, amaçlarının hiç konut sahibi olmamış emekli vatandaşları ortalama 250 TL taksitle konut sahibi yapmak olduğunu vurguladı.


266 hastane, 18 stadyum

Toplu Konut İdaresi’nin toplam 266 hastane inşaatı yaptığını vurgulayan Turan, “Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokoller doğrultusunda şu ana kadar 150 hastanenin yapımı tamamlanarak teslim edilmiştir” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 500 bin kapasiteli 18 stadyumun TOKİ tarafından inşatının devam ettiğini belirten Turan, “Statlarda Avrupa’daki birçok statta olmayan özellikler var. Bu statlarla Cumhuriyet Tarihi’nde yapılmış toplam yatırımdan daha fazla yatırım, son 3-4 yıl içinde gerçekleştiriliyor” dedi


TOKİ’nin Know-how’ı aktarılıyor

Yurtdışı müteahhitlik çalışmaları için sektör temsilcileriyle görüştüklerini, Türkiye'nin know-how'ını Türkiye'ye bir değer olarak nasıl katabileceklerine baktıklarını kaydeden Turan, TOKİ'nin bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediklerini belirtti. 93 ülke ile görüşme yaptıklarını belirten Turan, “Özellikle gelişmekte olan Afganistan, İran,Gana, Kazakistan, Cibuti, Somali gibi ülkelerin tamamı TOKİ modelini öğrenmek istiyor” dedi.


Her şehrin dokusuna göre kentsel dönüşüm

Turan, TOKİ’nin kentlere özel tasarımlarla kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirdiğini, kentlerin geleneklerine uygun projelere ağırlık verdiklerini de ifade ederek, “Sadece barınma amaçlı projeler yapmıyoruz. İnsanımızın bizden beklentileri değişti. Her şehrin ayrı bir dokusu var. Biz de o dokuya uygun projeler hayata geçirerek geleneklerine uygun modern şehirler kurmak istiyoruz. Esnafla vatandaşların bir arada yaşadığı, caddesi, meydanları, kültürleri olan mahalleleri, yeni yaşam alanlarını oluşturuyoruz” dedi.

 

Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi dokunun korunması için çalışma yapılacağını belirterek, "Sur bölgesinde TOKİ'nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan, tarihi dokunun ihyasıdır" dedi. 


TOKİ Başkanı Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toplu Konut İdaresinin, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde rutin konut projelerine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirtti.


Özellikle Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasının gündeme geldiğini anımsatan Turan, bu kapsamda 2007-2009 ve 2011 yılında yapılan protokoller çerçevesinde çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.


"Sur'da yapılacak çalışma tarihi dokunun ihyasıdır"

Sur içinin sit alanı olduğuna dikkati çeken Turan, tarihi dokunun korunması için Sur'a toplu konut yapılamayacağını belirtti.


TOKİ Başkanı Turan, şunları kaydetti:


"Sur bölgesi, tarihi ve koruma amaçlı planı olan bir bölgedir. Dolayısıyla Sur'da asla toplu konut yapılamaz, yapılmayacak. Sur'da yapılacak çalışma, tarihi dokunun ihyasıdır. Tamamen tarihi dokusuna uygun planlanmış ve koruma kurulunca onaylanmış bir plan var ortada. Burası toplu konut bölgesi olmayacak. Sur'a toplu konut yapılmaz, tarihi dokuya uygun binalar yapılır. O da 1-2 katlı olabilir." 


"Doğu ve Güneydoğu'da 141 bin 733 konut yaptık"

Doğu ve Güneydoğu'nun en çok yatırım yaptıkları bölgeler olduğunu belirten Turan, şimdiye kadar buralarda 141 bin 733 konut yaptıklarını söyledi. Turan, "Bölgede toplam yatırım miktarı 19 milyar 54 milyon 767 bin 983 oldu. Bunun içinde 66 hastane, 63 pansiyon, 20 sağlık ocağı, 115 lise, 163 ilköğretim okulu, 13 kreş, 5 sevgi evi, 156 cami ve 4 stat var" bilgisini verdi.


"Mevcut projelerimiz devam ediyor"

Turan, "TOKİ olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz için şu an özel bir çalışmamız yok. Mevcut projelerimiz devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde, tarihi dokuya zarar vermeden, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Mardin ve diğer şehirlerimizde projelerimiz devam ediyor" dedi.


AA




Haber Milat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, TRT HABER'e açıklamalarda bulundu. Turan, Toplu Konut İdaresi'nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde rutin çalışmalarının devam ettiğini belirterek, özellikle Diyarbakır Sur'un yeniden inşasının gündeme geldiğini söyleyerek, 20072009 ve 2011 yılında yapılan protokoller çerçevesinde mevcut çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. 


Sur'da toplu konut yapılmayacak 


Sur içinin sit alanı olduğunu vurgulayan Turan, Sur'a toplu konut yapılamayacağını belirtti. Turan, "Tescilli bir sürü bina var. Koruma amaçlı imar planı var. Buranın tamamen boşaltılarak planlanan şey yüksek katlı binalar değil. Tamamen tarihi dokusuna uygun planlanmış ve koruma kurulunca onaylanmış bir plan var ortada. Burası toplu konut bölgesi olmayacak. Sur'a toplu konut yapılmaz, tarihi dokuya uygun binalar yapılır. O da 1-2 katlı olabilir" diye konuştu. Özellikle Sur'da devam eden ve 

görev verilmesi halinde yapılacak çalışmalarını tarihi dokunun ihyası olduğunu vurgulayan Turan, "Yeni bir konut bölgesi gibi bir çalışma asla yapılmayacaktır. Sur bölgesinde TOKİ'nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan tarihi dokunun ihyasıdır" açıklamasında bulundu. 


Emekliye yeni konutlar geliyor 


Talep olan ve arazi üretilebilen her yerde emekli vatandaşlara yönelik projeler hazırladıklarını belirten Turan, 14 ilde emekli vatandaşlarımızdan talep topladıkları ve kura çekimlerini yaptıklarını söyledi. Turan ayrıca emekli vatandaşlara müjdeli bir daha vererek 12 vilayette çalışmalar yaptıklarını söyledi. Önümüzdeki haftalarda 12 vilayet için talep toplayacaklarını aktaran Turan, amaçlarının hiç konut sahibi olmamış emekli vatandaşları ortalama 250 TL taksitle konut sahibi yapmak olduğunu vurguladı. 


Milat








Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TOKİ Başkanı Turan: "Sur'da TOKİ'nin toplu konut bölgesi yok. Yapılan, tarihi dokunun ihyasıdır. Görev verilmesi halinde önceliğimiz tarihin korunması."


BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi dokunun korunması için çalışma yapılacağını belirterek, "Sur bölgesinde TOKİ'nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan, tarihi dokunun ihyasıdır" dedi. 


En fazla iki katlı


Sur içinin sit alanı olduğuna dikkati çeken Turan, tarihi dokunun korunması için Sur'a toplu konut yapılamayacağını belirtti. TOKİ Başkanı Turan, açıklamasında şunları kaydetti: "Sur'da asla toplu konut yapılamaz, yapılmayacak.Koruma amaçlı hazırlanan plan, tarihi dokuyu koruyacak, canladıracak bir ve iki katlı binalardan oluşacak. Bu çalışmayı Çevre ve Şehircilik ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları birlikte yürütüyor. Biz bölgede ihtiyaç olduğu takdirde görev alacağız." 


142 bin konut yapıldı


DOĞU ve Güneydoğu'nun en çok yatırım yaptıkları bölgeler olduğunu belirten Turan, şimdiye kadar buralarda 141 bin 733 konut yaptıklarını söyledi. Turan, "Bölgede toplam yatırım miktarı 19 milyar 54 milyon 767 bin 983 oldu. Bunun içinde 66 hastane, 63 pansiyon, 20 sağlık ocağı, 115 lise, 163 ilköğretim okulu, 13 kreş, 5 sevgi evi, 156 cami ve 4 stat var" dedi


Akşam



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi dokunun korunması için çalışma yapılacağını belirterek, "Sur bölgesinde TOKİ'nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan, tarihi dokunun ihyasıdır" dedi. Turan, Toplu Konut İdaresinin, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde rutin konut projelerine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Özellikle Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasının gündeme geldiğini anımsatan Turan, bu kapsamda 2007-2009 ve 2011 yılında yapılan protokoller çerçevesinde çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı. Sur içinin sit alam olduğuna dikkati çeken Turan, tarihi dokunun korunması için Sur'a toplu konut yapılamayacağını belirterek şunları kaydetti:"Sur bölgesi, tarihi ve koruma amaçlı planı olan bir bölgedir. Dolayısıyla Sur'da asla toplu konut yapılamaz, yapılmayacak. Sur'da yapılacak çalışma, tarihi dokunun ihyasıdır. Tamamen tarihi dokusuna uygun planlanmış ve koruma kurulunca onaylanmış bir plan var ortada. Burası toplu konut bölgesi olmayacak. Sur'a toplu konut yapılmaz, tarihi dokuya uygun binalar yapılır. O da 1-2 katlı olabilir." 


Star


Geri Dön