19 / 04 / 2024

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor. Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?



Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor.


Doğal sit alanları; kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları olarak üç kategoriye ayrılır.


Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir? Doğal sit alanlarından olan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarının özellikleri "Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin yönetmelik" kapsamında şu şekilde açıklanıyor;


Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarının ayırt edici özellikleri


(1) Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır.


(2) Bu alanlar aşağıdaki özelliklerden bir veya birkaçını bünyesinde bulundurur.


a) Peyzajı ile uyumlu insan yerleşimlerini içinde bulundurur.


b) Doğal kaynak yönetim sistemleri ve ilgili kültürel değerleri, ekosistemleri ve habitatları içerir veya korunmasına katkı sağlar.


c) İnsanlar ve doğa arasında dengeli ilişkilerin geliştirilmesine ve muhafaza edilmesine katkıda bulunur.


ç) Uygulanabilir durumlarda yerel halkın sosyal ve ekonomik kazançlarına katkı sağlar.


d) Ulusal, bölgesel ve yerel seviyelerde doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına ve kalkınmaya destek olur.


e) Ekolojik, ekonomik ve sosyal boyutları dikkate alarak doğal kaynakların sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanımına elverişli alanlardır.


Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin yönetmelik tam metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön