26 / 04 / 2024

Taks oranı nedir?

Taks oranı nedir?

Taban alanı katsayısı olarak ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini belirliyor. Taks nasıl hesaplanıyor? Taks oranı nedir?



Taks oranı nedir?

Taban alanı katsayısı (TAKS) yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor.TAKS hesabı ile ilgili açıklamalar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinde yer alıyor. Peki taks oranları nelerdir? İşte taks oranları!



Taks oranı nedir?

Taban alanı katsayısı (TAKS), ilgili belediyeler tarafından belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişiyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te açıklamalar yapılıyor. Yapılan açıklamalar şu şeilde;


Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alana deniyor.Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar taks oranına dahil edilemiyor.


Bina oturum hesabında,taban alanı kat sayısı ile arsa alanı çarpılıyor. Böylece, inşaatı yapılacak yapının bina oturum alanı bulunmuş oluyor.


Belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor. Gelelim taks hesaplamasına..


Örnek TAKS hesabı..

Taban alanı katsayı değeri: 0.15 – 0.40 arasında belirlenen 1000 metrekarelik bir arsada;

- TAKS değeri 0,15 olarak alınırsa: Yapı 150 metrekarelik alana yapılıyor.

- TAKS değeri 0,40 olarak alınırsa: Yapı 400 metrekarelik alana yapılıyor.  TAKS değeri 0,40 olarak alınan bir arsada yapılacak yapı 0,15 TAKS değeri ile inşa edilen yapıya oranla daha az kata sahip oluyor.



TAKS nasıl hesaplanır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön