28 / 03 / 2024

Tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkul tapusunun 2 kişi üzerine olması halinde taşınmaza ait vergilerin nasıl ödeneceği merak ediliyor. Peki, tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisi nasıl ödenir? İşte yanıtı...



Emlak vergisi, tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Konut, arsa, arazi ve işyeri olan herkes emlak vergisini ödemekle mükellef oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenen bu vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.

2022 yılı emlak vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başladı. Vergi için ödeme dönemi Mayıs sonunda sona erecek. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak. 

Tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmaz bedelinin değeri üzerinden hesaplanıyor. Emlak vergisi büyükşehir olmayan yerlerde arazi ve konutlar için binde bir oranında tahsil edilirken, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde iki oranında hesaplanıyor. Arsalarda ise vergi binde üç oranı ile tespit ediliyor.

Büyükşehir Şehir Belediyesi sınırları ve mücavir alanları içinde bu oranlar yüzde 100 artışlı olarak hesaplanıyor. Buna göre, arazi ve konutlar için binde iki, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde dört, arsalarda ise vergi binde altı oranı ile vergi hesaplaması yapılıyor.
 


Geri Dön