26 / 04 / 2024

Tapu ayırma iptali!

Tapu ayırma iptali!

Tapu kayıtlarında tek parselde kayıtlı bulunan taşınmazın imar planlarına uygun olarak ayrılması işlemine tapu ayırma deniyor. İşte, tapu ayırma iptali!



Tapu ayırma iptali!

Tapu kayıtlarında tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine kısaca ifraz yani ayırma deniyor. 


Özel mülkiyete konu olan parsellerin İmar Kanunu’nun 18. madde uygulaması hariç tevhit-ifraz işlemleri; parsel maliklerinin talepleri olsa bile belediye harita mühendislerince yapılamıyor.


Söz konusu haritaların serbest çalışan harita mühendisleri tarafından yapılması gerekiyor. Yapılan bu tevhit ve ifrazın İmar Kanununun 15 ve16. maddelerine göre; kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenince onaylanıyor.


Tapu işleminin iptali için tapu iptaline konu olacak hususun belirtilerek mahkeme aracılığıyla tapu işleminin iptali davası açılması gerekiyor. Tapu işleminin iptali için vekaletname vererek bir avukat aracılığıyla tüm davanın görülmesi aşamasında yetkilendirme yapılabiliyor. 


Tapu ayırma iptal davası... 

ENCÜMEN KARARININ İPTALİ İSTEMİ 

TAŞINMAZ MALİKLERİNİN MUVAFAKATİ 

TEVHİD VE İFRAZ İŞLEMİ 


ÖZET : Dava, encümen kararının iptali istemiyle açılmış, idare Mahkemesince, yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen bilirkişi raporu ile dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, teknik yönden dayanağı imar planına uygun olmakla birlikte taşınmaz maliklerinin tamamının muvafakati olmaksızın tevhit ve ifraz işlemi gerçekleştirelemeyeceğinden, davacıların muvafakıt alınmaksızın tesis edilen ifraz işleminin, taşınmazın A, B ve D bölümlerine ilişkin kısmının dava konusu edilmemek suretiyle kesinleştiği açık olup, ilköğretim tesis alanı olarak ifraz edilen kısmının belediye tanınan yetki aşılmak suretiyle il özel idaresi adına tesciline ilişkin kısmında ise mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmesi isabetli bulunmuştur (Danıştay 6. Daire, 28.9.2010, 10062/8579).


Tapu ayırma işlemini kim yapar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön