27 / 04 / 2024

Tapu ayırma işlemini kim yapar?

Tapu ayırma işlemini kim yapar?

Tek parseldeki taşınmazın bölünerek paylaşılması işlemine tapuda ayırma deniyor. Peki, tapu ayırma işlemini kim yapar? Tapu ayırma işlemi için gerekli belgeler neler?



Tapu ayırma işlemini kim yapar?

Tek parseldeki taşınmazın bölünerek paylaşılması işlemine tapuda ifraz deniyor.  Tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemi ifraz (ayırma) işlemi olarak ifade ediliyor.


İfraz işlemi, bir gayrimenkulün bir sahibi varken, bölünmesi ya da bir kısmının satılması durumlarında ortaya çıkabiliyor. Tapu ayırma işlemi, taşınmazın maliklerinin başvurusu ile yapılıyor. 


Ayırma işleminin yapılabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evrakların temin edilmesi ile başvurulması gerekiyor. İfraz işleminin tamamlanabilmesi için bir de belirlenen harcın ödenmesi gerekiyor. 


Tapuda ifraz için birtakım belgeler de isteniyor. Bunlar:

•Krokili beyanname (Kadastro Müdürlüğü’nce tanzimli),

•Taşınmaz mal belediye ve mücavir alan sınırları çerisinde ise Belediye Encümen kararı, dışında ise İl idare Kurulu kararı,

•Taşınmaz mal malikinin veya maliklerinin nüfus hüviyet cüzdanları veya pasaportları,malik veya malikler bizzat müracaat etmiyorlarsa ifraz işlemi için açık yetkinin bulunduğu düzenleme şeklinde vekâletnameleriyle vekilin nüfus cüzdanı veya pasaportu,

•Malik veya maliklerin veya vekâleten yapılıyorsa temsilcinin(vekilin)ikişer adet fotoğrafları olarak karşımıza çıkıyor. 


Rızai ifraz nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön