27 / 04 / 2024

Tapu harcı indirimi 2018!

Tapu harcı indirimi 2018!

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısı ile sıfır konut ve işyerlerinin satışında ödenen harç oranının değiştirilmesi öngörülüyor..



Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcılar tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemekle mükellef oluyor. Bu harç satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödediğinde 200 bin liralık bir ev için toplamda 8 bin liralık harç ödemesi yapılmış oluyor.

50 bin lira değerinde bir arazi alınması halinde ise alıcının 1000 lira, satıcının 1000 lira olmak üzere toplamda 2 bin lira ödenmesi gerekiyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ile sıfır konutların ilk satışında bu harç oranının değiştirilmesine ilişkin madde getiriliyor.

Harçlar Kanunu'na eklenecek "yeni inşa edilen konut veya işyerlerinin ilk satışı" ibaresi eklenmek suretiyle yeni inşa edilen konut veya işyerlerinin ilk satışlarında farklı tapu harcı uygulanmasına yönelik yetki alınması öngörülüyor.

Tasarıya göre Bakanlar Kurulu dilediği zaman toplam yüzde 4'lük bu oranı yüzde 0.4'e kadar indirerek harç maliyetini sıfıra yaklaştıracak. Aynı şekilde hükümet, aynı oranı bir kat artıracak. 

Ancak söz konusu yetkinin harcı artırmak için değil, düşürmek için alındığı bildiriliyor.

 

Tapu harcı indirimi kanun tasarısı metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön